donderdag 15 december 2016

In de schaduw van de Allerhoogste

Psalm 91:1 Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.

Soms kan het ineens donker zijn in je leven. Er gebeurt iets ernstigs en je stort in een donkere periode. Van dag wordt het ineens nacht voor je en je weet niet waar je het zoeken moet. Je hebt verdriet, groot verdriet om wat er is gebeurd en je kunt er geen kant mee op. Mensen kunnen je proberen te bemoedigen, maar het helpt niet. Dan is er nog maar één plek waar je naartoe kunt en dat is de schuilplaats bij God. Want hoe donker de nacht ook is, bij Hem mag je overnachten en Hij bedekt je met Zijn schaduw.

Wanneer God je bedekt met Zijn schaduw ben je niet direct van je verdriet en ellende af. Maar God zal je wel omringen en je Zijn liefde geven, hoe moeilijk dat op die momenten ook kan zijn. Want je kunt vragen hebben aan God, je kunt verwijten hebben naar God en Hem niet begrijpen. Dat zijn menselijke reacties en dat mag ook in die periode. Maar wanneer je het doet in Zijn schaduw, dan mag je ze tegen Hem uitspreken. Je mag alles tegen God zeggen en je hart voor Hem uitstorten en Hij zal je met Zijn Geest bedekken. Hij zal je uiteindelijk rust geven want bij Hem alleen is de rust voor je ziel te vinden.

God weet zelf als geen ander wat het is om door moeilijke momenten heen te gaan. Toen de mens zich van Hem afkeerde heeft God pijn gevoeld. Toen Jezus aan het kruis ging, toen Hij werd veracht en zelfs neer moest dalen in de hel, zal God de pijn hebben gevoeld. De schuld van de zonde is zwaar, dat merken wijzelf ook in ons leven. De bepakking van de zonde is een last, dat zien we in alles wat er op aarde gebeurt. En God kent het, Hij weet wat wij meemaken en daarom strekt Hij Zijn schaduw over ons uit en mogen wij bij Hem schuilen.

Want ondanks de pijn, is daar het werk van de Zoon. Hij heeft ervoor gezorgd dat de ellende niet voor altijd zo zal blijven. Toen Hij afdaalde naar de hel en de dood overwon, is Hij in onze plaats gaan staan. Maar ook Jezus kent de last van de zonde, Hij heeft alles op Zijn schouders gedragen. Maar Hij deed dat uit liefde voor ons. En met Zijn liefdevolle armen wil Hij ons omringen, vooral in tijden van verlies en zwaar verdriet. Hij is het die wonden heelt en ons hart zalft met Zijn zaligende handen. Diepe wonden legt Hij Zijn vingers op en zware tranen droogt Hij.


Daarom mogen wij tot Hem gaan met onze pijn, met ons verdriet en met alles wat ons bezighoudt. De pijn zal blijven, maar Hij zal het verzachten. En als we het soms niet meer weten waar we het zoeken moeten, dan is daar die Schuilplaats. De Schuilplaats waar we mogen huilen, waar we ons niet groot hoeven te houden en waar we het kunnen uitroepen tot God.  Sterker nog, Hij zal uiteindelijk alles ten beste keren. Uiteindelijk zal alles nieuw worden, zonder pijn en zonder verdriet. Dan mogen we door de tranen heen zingen: ik mag schuilen in de schuilplaats van de Allerhoogste en overnachten in de schaduw van de Almachtige. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten