zondag 4 december 2016

Ruth en Jezus: de weg van God

Ruth 1:16 Maar Ruth zei: Dring er bij mij niet langer op aan u te verlaten en terug te gaan, bij u vandaan. Want waar u heen gaat, zal ik ook gaan, en waar u overnacht, zal ik overnachten. Uw volk is mijn volk en uw God mijn God.

Ruth is de volgende heiden in de bloedlijn van Jezus. Een bijzonder verhaal van een vrouw uit het land Moab, dat nota bene een vervloekt land was. En die Ruth is door God in het geslacht geplaatst van de Messias, Jezus Christus. God werkt op een bijzondere manier, op Zijn manier, en dat begrijpen wij niet altijd. Maar als we erachter staan dan zien we dat Gods plan uiteindelijk goed uitwerkt.

Want wat was er allemaal wel niet gebeurd met Ruth en Naomi. Beiden zijn hun mannen verloren en het leven in een hongersnood zal ze de nodige zorgen hebben gegeven. Naomi besluit terug te gaan naar haar land en Ruth gaat mee. Wat Naomi in eerste instantie ook probeert, Ruth is niet van haar gedachten af te krijgen. Ze volgt haar schoonmoeder naar het land van haar volk en haar God. Zo Ruth met haar mee en niet alleen dat, ze wil zelfs deel uitmaken van dat volk en die God. Ja, de levende God, de God van Israël, die wil Ruth ook als haar God.

En zo werkt God in het leven van heidenen. Hij roept en geeft iedereen de gelegenheid om zich tot Hem te keren. Want ook Orpa heeft die kans gehad, maar die keerde om en ging terug naar haar eigen land en eigen goden. Maar Ruth luistert naar de stem van God en wil Hem volgen. En dat Ruth dat met volle overtuiging doet lezen we in hoofdstuk 3, dat wanneer Ruth aan de voeten van Boaz blijft liggen ze hem niet verleidt, maar zich kuis gedraagt. Zo is de duidelijke wil van Ruth te zien, om naar de geboden van God te leven en naar Zijn stem te luisteren.

Die gehoorzaamheid zien we terug bij Gods eigen Zoon, Jezus. Hij zat in de hemel op Zijn troon en God gaf Hem de opdracht op de straf voor de mensen te dragen. Jezus moest naar de aarde en zou daar als een vreemdeling worden ontvangen. Hij zou zelfs haat en tegenstand krijgen, maar dat weerhield Jezus er niet van om Zijn opdracht te vervullen. Hij kwam als Koning, maar werd geboren in een stal en gelegd in een kribbe. Maar Jezus was gehoorzaam en volbracht Zijn taak. Zo laat ook Jezus zien dat Hij gehoorzaamd aan God en wat doen wij?

Want ook wij mogen net als Ruth geënt worden aan de stronk van Gods verbondsvolk. Jezus kwam naar de aarde om dat mogelijk te maken en Zijn Evangelie wil doorwerken in ieder van ons. Zo mogen wij ook de weg gaan die God voor ons heeft weggelegd. Dat is allereerst Zijn kind te worden en vervolgens te leven voor Hem. Daar mogen wij deze Adventstijd mee bezig zijn. Niet alleen met gezelligheid, met lichtjes en kaarsjes, maar juist met God! Advent leeft toe naar het feest van het Licht en laten we onze harten dan laten verlichten, zodat we mogen leven tot Zijn eer en glorie.


Dan staan we wel eens als buitenbeentjes bekend hier op aarde, want wie volgt nu die God en Zijn Zoon Jezus? Maar wij hebben een toekomst, een toekomst in het Licht van het kerstkind dat ons zal omstralen als we straks in de hemel zullen zijn. We mogen ons daarop voorbereiden en ons vasthouden aan de woorden van Ruth: uw volk is mijn volk en uw God is mijn God. Laten we opstaan en in Gods wegen gaan, de wereld verlichten door de geboorte van het Licht! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten