zaterdag 10 december 2016

God doet grote dingen aan ons

Lukas 1:49 want Hij die machtig is, heeft grote dingen aan mij gedaan en heilig is Zijn Naam.

Maria is zwanger van Jezus en gaat op bezoek bij Elizabeth, haar nicht. Er gebeuren op het moment dat ze elkaar groeten bijzondere dingen. Het kindje in Elizabeth haar buik springt op van vreugde. Johannes de Doper was op dat moment al vervuld door de Heilige Geest, want anders had hij Jezus niet herkend en was hij niet opgesprongen. Bijzonder toch, dat een kindje in de buik al zijn Zaligmaker herkent. Maar met Elizabeth gebeurt iets bijzonders, want zij raakt vervuld van de Heilige Geest en spreekt bijzondere woorden over Maria en de vrucht in haar schoot. Een speciale ontmoeting tussen vier mensen, waarvan er drie verheugd zijn om het kindje in Maria’s buik.
En dat maakt Maria zo vol van geloof en genade in God dat ze een lofzang maakt. En in die lofzang staan de woorden: want Hij die machtig is, heeft grote dingen aan mij gedaan en heilig is Zijn Naam. God, want Hij is machtig, heeft grote dingen aan Maria gedaan. Maar wat heeft Hij dan precies aan Maria gedaan?

Allereerst is Maria als maagd zwanger geworden. God heeft een eicel van Maria bevrucht en zo haar tot moeder gemaakt van Zijn Zoon. Een Kind groeit in haar, dat is het grootste wonder dat een mens kan overkomen. God heeft het Kind gemaakt in haar buik en dat zal ervoor zorgen dat de mensen Maria zalig zullen spreken. Niet zomaar wat mensen, maar alle geslachten.

Daarnaast is Maria niet zwanger van zomaar een kind, maar van de Zoon van God. Het Kind dat in haar groeit, is de uitverkoren Messias. Die Messias wordt al eeuwen verwacht en nu eindelijk is het zover en ook nog in de buik van Maria. Haar Kind zal de straf van God dragen en het volk redden van de ondergang. Zou ze dat op dit moment hebben geweten? Niet alles wat er zou gebeuren natuurlijk, maar het maakt haar blij dat God omziet naar haar en naar haar volk en zo Zijn belofte houdt.

Zo brengt Maria zichzelf naar de achtergrond en stelt ze God op de voorgrond bij haar blijdschap. God krijgt alle eer van Maria en Hij wordt door haar aanbeden. Zijn Naam is heilig, Hij is de Enige en de Machtige. God is het die Zijn belofte houdt die Hij al aan Abraham had gedaan en daarna steeds aan zijn kinderen. God neemt het op voor de zwakke mens en die het van zichzelf verwachten zal Hij weg doen. God wordt geprezen en Maria werpt zich nederig voor Hem neer.

Wat heeft God allemaal wel niet voor jou en mij gedaan? Kijk eens naar je leven en beantwoord dan deze vraag. God zorgt elke dag voor je, ieder moment van de dag zelfs. God heeft je zonden weg gedaan wanneer je ze aan Jezus hebt gegeven, Hijzelf heeft voor verlossing gezorgd. God maakt Zich en de wereld gereed om er straks een einde aan te maken. Alles zal straks weer nieuw worden en daar mogen wij deel van uitmaken. Wanneer jij dat nog niet doet, dan is het nu nog de tijd om je te bekeren! Jezus liefde doorbreekt alles, laat het ook jouw hart doorbreken.


Dan mogen wij met Maria zeggen: heilig is Zijn Naam! Wij mogen God aanbidden en Hem ons loflied geven. We mogen Zijn Naam groot maken in de wereld en Zijn liefde verkondigen aan alle mensen. Te beginnen bij de mensen die dichtbij ons staan. En we mogen ons leven richten op Hem en leven naar Zijn wil. Niet onze eigen ik voorop stellen, maar God wil boven alles laten zijn. Hij regeert, de Machtige wil ons Zijn kinderen noemen. Heilig is Zijn Naam!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten