vrijdag 16 december 2016

De ster van de nieuwe Koning

Mattheus 2:2 en zeiden: Waar is de pasgeboren Koning van de Joden? Want wij hebben Zijn ster in het oosten gezien en zijn gekomen om Hem te aanbidden.

Als je bij helder weer in de nacht omhoog kijkt, zie je een heleboel sterren. Sommige sterren zijn heel helder en andere sterren geven minder licht. Het licht van de ster komt van binnenuit en hoe hard een ster brand, zoveel licht geeft die af en is die ook helderder te zien. En er zijn nogal wat een sterren, wat heeft God dat toch prachtig geschapen. En de wijze mannen hebben in het oosten een bijzondere ster gezien, een ster die aangeeft dat de Koning van de Joden is geboren. Wat zal die ster hebben geschitterd! Die brandde natuurlijk op volle kracht en liet aan de wijzen weten dat Christus is geboren.

De wijzen zijn op weg gegaan om het Kind te aanbidden. De Ster uit Jakob die zou sterven voor de wereld. De Zoon van God die zo gewoon naar de aarde kwam als klein mensje. Daar zijn de wijzen naartoe gegaan en hebben Hem aanbeden. Waarom zouden ze dat toch hebben gedaan? Ze hadden allerlei cadeaus bij zich en zijn met lege handen weggegaan. Ze kwamen om het Kind te aanbidden, om Hem alle eer te bewijzen. Dat is een diepe les voor ons. Ons geloof draait niet om onszelf, maar om Jezus Christus. Het Kind in de kribbe is die lange reis van de wijzen waard en niet omdat ze er zelf beter van worden, maar puur en alleen uit eerbied en respect om op hun knieen te vallen voor het Kind.

Herodes daarentegen wilde het Kind ook ‘aanbidden’. Hij heeft het Kind gezocht, maar niet gevonden. Ook daar zit een les voor ons in, namelijk dat als we het Kind zoeken uit eigenbelang en niet om Het te aanbidden, dan zullen we het niet vinden. We blijven dan leeg met een zondig hart achter en missen de zaligheid die het Kind ons wil brengen. Laten we dan niet zoals Herodes zijn en Christus gebruiken voor eigen gewin, maar kijkend naar de Ster het Kind alle eer geven.

Sterren, ze zijn er zoveel en vooral in deze tijd van het jaar krijgen ze aandacht. Ze hangen voor de ramen, ze staan op de top van een kerstboom of zelfs op daken van huizen. Maar elke ster is een boodschapper van die ene Ster, die uit Jakob is opgekomen. Elke ster wijst naar de grootheid en heerlijkheid van Christus en dan mogen we gaan om Hem te aanbidden. Waar die weg ook leidt en hoe de uitkomst ook zal zijn, we zullen Christus zeker vinden en wanneer we Hem aanbidden zullen we voor eeuwig bij Hem mogen zijn.

Een ster van hoop, de hoop op de Koning, want de nieuwe Koning is geboren. Die ster staat altijd in het zicht, het werk van de Koning wordt er belicht en Jezus Christus wil ook deze Kerst en deze Adventstijd jouw Koning zijn. Laat deze Koning zijn Ster doen stralen in je hart, stel je hart ervoor open en laat je vullen door de woorden van de Heilige Geest.

Want dan lezen we wat de wijzen doen als ze Jezus vinden in vers 11: En toen zij in het huis kwamen, vonden zij het Kind met Maria, Zijn moeder, en zij vielen neer en aanbaden Het. Zij openden hun schatkisten en brachten Hem geschenken: goud, wierook en mirre.


Laten wij het Kind ook aanbidden en Hem alles geven wat belangrijk is: ons hart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten