woensdag 21 december 2016

(geen) plaats voor Jezus

Lukas 2:7 en zij baarde haar eerstgeboren Zoon, wikkelde Hem in doeken en legde Hem in de kribbe, omdat er geen plaats voor hen was in de herberg.

Wat wordt er vaak gesproken en geschreven over die idyllische nacht in Bethlehem. Jozef en Maria moeten na een lange reis uiteindelijk overnachten op een plek waar normaal de dieren overnachten. Een plek waar een kribbe staat, waar de dieren dus uit eten. Dat wordt dan gelijk als dieptepunt van de komst van Jezus naar de aarde beschreven. Hij is geboren in een stal, tussen de dieren en niet in een paleis. Maar het belangrijkste staat eigenlijk aan het eind van deze tekst: omdat er geen plaats voor hen was in de herberg.

Geen plaats voor Jozef en Maria en geen plaats voor Jezus in de herberg. Andere mensen hadden de plaats voor hen ingenomen en ze moesten nu naar de stal en daar zou het Kind geboren worden. Het is inderdaad een droevig verhaal en de mensen hebben het allemaal niet geweten dat Maria zwanger was van Jezus, de Zoon van God. Toch is het typerend dat juist bij Zijn geboorte de tekst staat: er is geen plek voor hen in de herberg. En toch past het in Gods plan. Het tekent hoe de wereld tegenover het Kindje staat en hoe moeilijk het is voor Jezus om als God tussen de mensen te komen. Er is geen plaats.

Is er plaats bij jou voor het Kindje? Het is bijna Kerst en dan mogen we dit onszelf afvragen. Hoe gaan wij om met de tijd van Kerst en geven wij alle ruimte aan het Kind om in onze harten te werken tijdens Kerst? Voelt Hij Zich welkom als wij het feest voor Hem vieren? Staat Hij centraal bij alles wat we doen deze dagen? Of zijn we druk met familie, vrienden, spellen, voetbal, drinken, gezelligheid en wat er ook maar te doen is tijdens Kerst? Of openen we een aantal keren per dag Zijn Woord, lezen we alle delen van het kerstevangelie, gaan we naar de kerk, zingen we heerlijke kerstliederen en staat dat centraal? Maken we plaats voor Hem?

Want je hebt gelijk wanneer je zegt dat dat immers elke dag moet. Maar elke dag is al zo druk en hebben we zoveel te doen. Laten we dan Kerst nemen om aan Hem te denken, Hem in ons te laten werken en Hem te aanbidden. Want ons hart heeft vaak geen plaats voor Jezus en alles is zo belangrijk. We kunnen overal uren mee bezig zijn en al onze tijd in het nutteloze steken, maar Christus vraagt om een plek in je hart en dat zal zich uitbetalen in tijd voor Hem en Zijn Woord.

Misschien heb jij helemaal geen plaats voor Jezus en is dat er nog nooit geweest. Kijk dan nu eens naar dat Kind, de Zoon van God. Hij kwam als Mens naar de aarde om ook voor jouw zonden te sterven en Hij vernederde Zich voor jou. Niet omdat Hij dat zo leuk vond, maar omdat de straf gedragen moest worden. Ja, ook jij bent zondig en ja, ook jij hebt vergeving nodig. Ga naar Jezus en kniel aan Zijn kribbe en Hij zal in je hart komen. Geef Hem de ruimte en je zult vervuld worden met de Heilige Geest, zodat je nog meer zult zien hoe mooi en hoe groot Jezus voor jou is.

Plaats voor Jezus, God heeft die plek voor Hem in de hemel gemaakt. Jezus zit daar nu aan Zijn rechterhand en pleit voor Zijn kinderen. Daarnaast maakt Jezus plaats voor ons gereed en dat is geen kribbe of een stal. Jezus maakt plaats in de hemel, tronen en prachtige zetels worden klaargezet. Dat belooft Hij ons, wanneer wij plaats hebben voor Hem. Heb jij plaats voor Jezus?


Aan Uw kribbe Heer, is de hoogste plaats. Daarom kniel ik neer bij U. Ja, ik wil bij U zijn en wilt U alle plek in mijn hart innemen. U bent Jezus, de Zaligmaker, U aanbid ik.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten