maandag 12 december 2016

God leert je vliegen

Psalm 103:5 Die uw mond verzadigt met het goede, uw jeugd vernieuwt als die van een arend.

Psalm 103 is een lofzang op God. Het begint met: Loof de Heere, mijn ziel. David, de dichter van deze psalm maakt God groot en verwoord dit in verschillende beelden. God doet zoveel voor een mens, daar gaan de eerste verzen over. Dan komt de mens aan bod en die kan eigenlijk niets. De mens is stof na een tijdje van bloei vergaat de mens weer. Het leven zit er dan weer op. Maar gelukkig eindigt de psalm daar niet mee, want God is er nog steeds. Hij heeft Zijn Koninkrijk gevestigd en Hij is het die Zijn verbond in stand houdt. God is er voor de mens en dat lezen we zo mooi in vers 5.

Voedsel, dat is wat een mens nodig heeft. Goed voedsel wel te verstaan. Een mens kan ook dingen eten die niet goed voor hem zijn en dan sterft de mens. Als iets giftig is bijvoorbeeld, dan zullen we het eten daarvan niet overleven. Maar dat is niet wat God aan Zijn kinderen geeft, Hij geeft het goede. Ja, Hij verzadigt de mond met het goede. Als we daarvan eten, van God goedheid, dan hebben we voor altijd genoeg. Zijn genade is zo krachtig, dat we verzadigd zijn en niets anders meer willen dan God.

En dan komt het prachtige beeld van de arend: Hij die uw jeugd vernieuwt als die van een arend. Hier zijn verschillende uitleggen voor beschikbaar, maar het beeld dat bovenkomt is die van een jonge arend die leert vliegen. Het leven van een gelovige is als van een arend die van uit het nest gaat en de wijde wereld in moet. Zo is het ook met een gelovige, wanneer je van Christus bent moet je de wereld in en dan is het net alsof je in een vrije val terecht komt, net als die jonge arend.

Maar daar is juist een mooie vergelijking te trekken. Want wanneer een arend zijn vleugels uitspreid, zal de wind eronder komen en het beest laten zweven. Dan zal het niet te pletter op de grond vallen, maar door kunnen vliegen. En zo is het ook bij de kinderen van God. De Wind, Gods Geest wil Zijn kinderen dragen wanneer ze de wijde wereld in gaan. Je wordt niet aan je lot overgelaten, maar de Geest wil je ondersteunen en leert je vliegen. Zo is God goed voor jou en voor mij. Loof de Heere, mijn ziel!

Dan kan het soms moeilijk zijn en er zijn ook arenden die te pletter vallen, maar God zal ons nooit laten vallen. Hij zal als een Vader onder ons gaan vliegen en ons opvangen wanneer onze vleugels niet genoeg worden gedragen door de wind. Hij zal voor je zorgen wanneer je in moeilijkheden zit, wanneer je met twijfels zit en wanneer de zonde aan je trekt. God is voor je, achter je, onder je , boven je en om je heen. Hij is er voor Zijn kinderen, wanneer wij in Hem geloven.

Daarom is het belangrijk om ook dicht bij God te blijven en niet bij Hem vandaan te vliegen. Dat kan op veel manieren hoor! Het kan zelfs zonder dat je het door hebt. We kunnen wegzinken in de wereld van het geld, porno, sport, andere hobby’s, het kerkelijk leven (zonder de liefde van Christus), jaloezie, begeerte en ga zo maar door. Voor we het weten zijn we erin gezakt en hebben we God achter ons gelaten. Maar weet dan dat Hij altijd op je wacht! Je kunt altijd bij Hem terecht, ook al doe je Hem zoveel pijn met al die zaken die net benoemd zijn. Hij is er toch voor je!


Psalm 103: God vergeeft de zonde, God geneest de ziekte, God verlost van het verderf, God kroont met barmhartigheid en goedertierenheid, God doet recht, God zal je niet altijd ter verantwoording roepen, God doet ons niet naar onze zonden, God doet onze overtredingen van ons. Ja, God is een grote God. God leert ons vliegen! Loof de Heere, mijn ziel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten