woensdag 30 november 2016

Rachab en Jezus: bewaard voor de dood, bewaard door Hem

Jozua 6:17 Maar de stad moet met de ban aan de Heere gewijd zijn, de stad zelf en alles wat erin is. Alleen Rachab, de hoer, zal in leven blijven, zij en allen die bij haar in huis zijn, omdat zij de boden die wij gestuurd hadden, verborgen heeft.

Heel de stad in puin, er is bijna niets meer over van de grote stad Jericho. En alles wat nog over is, moet verbrand worden. Alles, behalve Rachab en haar huis. Dat is in het kort de geschiedenis van Rachab, de hoer. Zij heeft de spionnen van de Israëlieten verstopt en laten ontsnappen en nu wordt zij zelf gered van de dood. Rachab geloofde de grote daden van de God van de Israëlieten en dat heeft haar ertoe aangezet om de spionnen te verstoppen. Wat een daad van geloof, door met gevaar voor eigen leven deze mannen te helpen ontsnappen.

En dan wordt  Rachab opgenomen in het volk van Israël, het volk van God. Maar dat is nog niet alles, ze staat zelfs in de lijn van Christus. Uit Rachab komt de Verlosser voort. Ze heeft op die manier een bijzondere plek gekregen van God, door haar niet alleen bij te voegen bij het volk, maar ook haar in te zetten in Zijn plan van redding van de wereld. Rachab, de hoer uit Jericho, gelooft in God en wordt zo behouden. Dat is toch een bijzonder verhaal!

Dit laat zien Wie God is en Wie Hij wil zijn voor ons. God heeft de mensen lief, te lief om te laten sterven. En Hij biedt Zijn redding aan ieder mens aan. Wie gelooft in Zijn Zoon, die zal behouden worden. Het maakt niet uit of je een hoer bent of een moordenaar, Gods liefde is voor ieder mens. Want of je nu een moordenaar bent of een leugenaar, iedereen heeft het verlossende bloed van Jezus Christus nodig. Hij heeft de weg gebaand en wil ook jou genade schenken. Neem je het aan? Net als Rachab?

God beschermt de mensen die in Hem geloven. Zoals Rachab haar huis werd bewaard en ze mocht blijven leven, zo wil God ook jou en mij bewaren. Hij wil ons zelfs toevoegen bij Zijn volk en dat is een voorrecht. Hoe ga je om met dat voorrecht? Blijf je leven zoals je eerst deed? Want God vraagt een leven voor Hem, na ontvangen genade. De genade wordt ons gegeven, maar vraagt wel een heilig leven. Leef je voor Hem?

God werkt door mensen heen, zo heeft Hij ook Rachab gebruikt voor Zijn meesterplan voor de wereld. God wil ook ons inschakelen in Zijn Koninkrijk. We kunnen verkondigers zijn van het goede nieuws en de mensen om ons heen vertellen van Zijn liefde. God kan ons gebruiken om iemand anders te redden, zoals Hij Rachab inschakelde om de mensheid te redden. Kan God dat niet zonder ons? Ja, natuurlijk maar Hij wil mensen inschakelen om Zijn Woord te verkondigen en Zijn liefde uit te stralen in de wereld.

In de tijd naar Kerst, in deze donkere tijd, mogen wij Hem dienen door naar de mensen om ons heen om te zien. Wie heeft jou nodig in deze wereld? Voor wie ben jij de Rachab, die ze de helpende hand biedt? Dan maken we God groot en aanbidden we Jezus met ons leven. Hij kwam als vreemdeling naar de aarde, zoals Rachab als vreemdeling bij Israël kwam, om ons te bewaren. Ook dat is een tegenstelling, want als vreemdeling kwam Hij naar de aarde die Hijzelf heeft geschapen. Maar uit liefde voor Zijn Vader en uit liefde voor ons, kwam Hij.


Laat het zo Advent zijn in ons hart en leven. Rachab wijst ons naar Christus en Hij laat ons zien dat we van Hem mogen zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten