zondag 13 november 2016

Besef van het leven

Openbaring 21:7 Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn.

Het leven gaat allemaal zo vluchtig en we hebben allemaal zoveel te doen. We hebben ons werk, onze verplichtingen thuis, verplichtingen ergens anders en we moeten zoveel tegenwoordig. De tijd raast aan ons voorbij, je knippert twee keer met je ogen en er is weer een week voorbij. We worden helemaal opgezogen door de media, door vrienden en door clubs en kringen en God schiet erbij in. We laten God zo vaak links liggen, we geven Hem zo weinig aandacht en we voeren maar heel weinig strijd. En daar moeten we voor oppassen.

Want God spreekt hier in de openbaring aan Johannes tot jou en mij. De visioenen lopen bijna op hun einde, de grote strijd is gestreden en de nieuwe hemel en de nieuwe aarde dalen neer. De duivel is verslagen, de vijanden van God zijn in de poel van vuur en zwavel geworpen en God zit op de troon. En God spreekt dan de woorden van onze tekst tot Johannes: Wie overwint, zal alles beërven, en Ik zal voor hem een God zijn en hij zal voor Mij een zoon zijn. God doet Zijn kinderen hier een belofte; Hij zal ze tot een God zijn.

Maar daar staat wel iets voor: Wie overwint. Zij die de boze machten van deze aarde weten te verslaan. Zij die niet met de wereld meegaan, maar staande blijven op het levende Woord van God. Zij die zich niet in allerlei zaken mee laten slepen, maar die keuzes maken op basis van het Woord. Zij die Jezus volgen in hun handel en wandel en niet alleen op zichzelf gericht zijn. Voor die mensen ligt er een grote belofte van de grote God: Ik zal je tot een God zijn en jij zult voor Mij een Zoon zijn. Die God, die vol liefde is voor de mens zal als een Vader voor je zijn.

Wat betekent dat nu, dat God een God voor je zal zijn en jij voor Hem tot een zoon zult zijn. God zal voor je zorgen en vervullen met een liefde die wij niet eens kennen. De diepte van die belofte kunnen we niet uitleggen, we kunnen het niet eens beschrijven, maar het zal ons gelukkig maken. Wij mogen zonder beperkingen met Hem spreken en met Hem leven in het ultieme geluk in de hemel, want daar is geen zonde meer.

Maar de tekst die na onze tekst komt kunnen we niet overslaan. Daar staat namelijk: Maar wat betreft de lafhartigen, ongelovigen, verfoeilijken, moordenaars, ontuchtplegers, tovenaars, afgodendienaars en alle leugenaars: hun deel is de poel die van vuur en zwavel brandt. Hier staan nogal een paar beschrijvingen. Dit zijn dus niet de overwinnaars en wanneer je jezelf hierin herkent, wordt het tijd om je leven aan God te geven en de strijd aan te gaan. Het is dan tijd om je te bekeren!

Nee, het Evangelie is geen zoetsappig verhaal, maar keiharde ernst. Wanneer wij niet in Jezus Christus geloven en niet de strijd aangaan met het kwaad in onszelf, dan horen wij niet tot de overwinnaars! Maar we hoeven de strijd niet alleen te voeren, want de Geest van God wil ons daarbij helpen. Hij staat ons bij en wil ons de kracht geven om te vechten. Vechten tegen de zonde, uit liefde voor Christus.


De grote strijd is gestreden en gewonnen door Christus, maar nu moet de strijd voor ieder persoonlijk gestreden worden. Maar wanneer we overwinnen, zullen we straks de eerkroon ontvangen en zonen en dochters van God worden genoemd. Hij zal ons tot een God zijn en wij mogen Zijn kind zijn. In dat vooruitzicht mogen wij leven en die toekomst verwachten.

1 opmerking:

  1. Besef van leven is gerelativeerd aan het beginpunt van ons relatief korte leven (100 jaar geleden reden de eerste auto's..).
    Nieuwe generatie kent een nulpunt van structurele drukte.

    Zij zullen zichzelf moeten overstijgen om de huidige gevolgen van overbevolking in te zien: omdat ze eenvoudigweg niet anders weten. Kruipen achter schermpjes is de eerste vorm van realiteitsontkenning: de laagste vorm van energie.

    Het kan niet de bedoeling zijn om de aarde te verzieken
    met het niet onderkennen van taboes als overbevolking en hypocrisie als het om vliegtuigritjes of persoonlijk financieel gewin bij politieke keuzes gaat.

    Onze christencultuur moet alert zijn voor onze huidige digitale zwakte voor cultuurovername en zich aanpassen voor er een nieuwe generatie komt met nog krankzinniger gevolgen van overbevolking.
    (of staat U nooit in eindeloze files die we structureel buiten ons bewustzijn houden..?)

    Hoe sterk deze taboes zijn hebben pim fortuyn (druk he?) en Theo van Gogh (http://quotes.nl/auteur/theo-van-gogh.html)met hun leven moeten bekopen.

    Dit kan niet de bedoeling zijn voor ons en onze nieuwe generatie.

    BeantwoordenVerwijderen