vrijdag 25 november 2016

Gods vrede verandert de mens

1 Samuel 1:18 Zij zei: Laat uw dienares genade vinden in uw ogen. Vervolgens ging de vrouw haars weegs. Zij at weer en haar gezicht stond bij haar niet meer als voorheen.

Wat een geschiedenis van Hanna. Ze was de vrouw van Elkana, maar ze was dat niet alleen. Elkana had namelijk nog een vrouw, Peninna. Peninna had wel kinderen, maar Hanna had nog steeds geen kinderen bij Elkana gebaard. En dat bracht een ongemakkelijke situatie met zich mee. Het was namelijk zo dat kinderen krijgen zo belangrijk was als vrouw, dat als dat niet lukte de man een andere vrouw erbij kon nemen. En Peninna had wel kinderen en ze pestte Hanna ermee. Elke dag werd Hanna geconfronteerd met haar kinderloosheid.

En het deed Hanna steeds dieper wegzakken in moedeloosheid, in misschien wel depressiviteit. Ze wilde zo graag kinderen krijgen bij haar man en toch lukte het niet. God haar haar tot nu toe geen kinderen gegeven. Waarom God dat deed? Dat is voor ons niet uit te leggen. God trekt Zijn eigen plan met mensen en heeft een bepaalde taak voor iedereen. Zo heeft God een plan met Hanna en niet zomaar een plan, want het zou Hanna veranderen.

God komt namelijk naar Hanna toe. Wanneer Hanna in de tabernakel komt om te bidden en haar verdriet voor God neerlegt, komt eerst Eli naar haar toe. Hij denkt eerst dat ze dronken is, omdat alleen haar lippen bewegen. Maar het is het intense verdriet van Hanna dat ze hier voor de Heere neerlegt. En wanneer ze dit aan Eli uitlegt, begrijpt hij haar volkomen. En hij spreekt namens God tot Hanna: Ga in vrede, en de God van Israël zal u geven wat u van Hem gebeden hebt. En dat kunnen we wel raden natuurlijk: een kind.

Na deze woorden, na de woorden van vrede van God en Zijn belofte om haar gebed te verhoren, is Hanna niet meer dezelfde. Haar depressieve gedrag is niet meer aanwezig, want ze heeft Gods vrede en Zijn belofte. God staat niet aan de zijkant te kijken hoe dit gaat aflopen. Nee, Hij grijpt in en zegent Hanna allereerst met Zijn vrede. Heerlijk wat God kan doen in het leven van een mens en wanneer God Zich mengt in ons leven zullen we veranderen. We zullen ons oude leven achter ons laten en Hem uitstralen in onze omgeving.

Heb jij ook Gods vrede ontvangen? Misschien heb je dat nog nooit gehad. Dan mag je net als Hanna naar Hem toe en je hart voor Hem uitstorten. Al je problemen en als je zorgen mag je bij Hem neerleggen. Als je zonden mag je voor Hem neerleggen en Hij zal ze wegdoen. Nee, het wil niet zeggen dat je zorgeloos verder door het leven zult gaan, maar je zult wel vervuld worden met Zijn vrede. En dat maakt je een ander mens. Een mens dat door God is aangeraakt en dan ben je niet meer als voorheen.


Gods kinderen ontvangen Zijn vrede dagelijks en zijn niet meer als voorheen. Je mag leven vanuit Zijn liefde, gered door het bloed van Christus. En de mensen om ons heen mogen dat zien, net als bij Hanna. Wij mogen ons spiegelen aan haar, van haar leren om ons door God te laten vervullen. Je zult in strijd komen met je oude leven, maar in die strijd is God aan je zijde. Hij is het Levende Water, dat de bron is van alle goeds. Laat je vullen met Zijn vrede! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten