zondag 6 november 2016

Wat wil je dat Jezus voor jou doet?

Mattheus 20:32 En Jezus stond stil, riep hen en zei: Wat wilt u dat Ik voor u doen zal?

De dienaar bij uitstek: Jezus. Hij is naar de aarde gekomen om te dienen, om te sterven voor de zonden van de mensen. De kloof tussen God en de mens moest worden gedicht en Hij heeft die taak op Zich genomen. Uit pure liefde heeft Hij dat gedaan, voor jou en voor mij. Gods Zoon, die nu als Koning aan de rechterhand van God zit, dient ons nog steeds. Hij is de Middelaar tussen God en ons, door Hem kunnen wij tot God naderen.

Jezus diende ook in een ander opzicht hier op aarde. Toen Hij uit Jericho vertrok zaten er twee blinde mensen. Ze riepen naar Jezus. Ze deden dit niet 1 keer, maar heel vaak. De mensen om hen heen zeiden dat ze stil moesten zijn, maar dit was hun kans op genezing. Jezus moest hen horen en ze noemden Hem zelfs Zoon van David. Jezus, de Zoon van God, had gewoon door kunnen lopen. Hij had helemaal geen aandacht aan ze hoeven geven, maar dat deed Hij niet. Hij stopte en vroeg: wat wilt u dan Ik voor u doen zal?

Wat een heerlijke vraag die Jezus hier stelt. Want het is de Zoon van God die deze vraag stelt. Wij kunnen zelf ook die vraag aan iemand stellen, maar dan weten we niet of we het ook kunnen waarmaken. Maar Jezus stelt deze vraag en als er iemand is die het kan waarmaken is het Jezus wel. Hij laat hiermee zien dat Hij er voor hen is. Hij laat hiermee zien dat Hij gekomen is om te dienen. Hij schaamt Zich niet om met deze blinden te spreken, maar Hij gaat naar ze toe.

Jezus stelt deze vraag ook aan jou en mij: wat wil je dat Ik voor je doen zal? Wat zou jouw antwoord hierop zijn? Het antwoord mogen we elke dag in ons gebed bij Hem neerleggen en Hij zal ons horen. Hij wil ook jou en mij dienen! Christus die de voeten van de discipelen waste, wil ook ons helpen. Heb je je antwoord al eens aan Hem verteld?

Maar daarnaast mogen wij ook de vraag stellen aan Jezus: wat wilt U dat ik voor u doen zal? Geloven is niet alleen maar consumeren, het is ook werken. Wij mogen en moeten aan het werk met het Evangelie. We kunnen niet alleen maar met de armen over elkaar gaan zitten en Jezus aan het werk zetten. Nee, we moeten door de Geest ook aan het werk. De belangrijkste vraag daarbij is: wat wilt U dat ik voor u doen zal? En geef Hem de ruimte om te antwoorden!


Wanneer deze vragen in ons leven centraal staan, zal ons leven vervuld worden door de Heilige Geest. Een dienende Meester met Zijn dienende knechten. Er zal dan een licht schijnen in deze donkere, goddeloze wereld. Jezus zal dan verhoogt worden in ons leven, doordat wij onszelf wegcijferen voor Hem. Hij heeft dat voor ons gedaan en nu mogen wij dat voor Hem ook doen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten