donderdag 24 november 2016

Verzadigd door genade

Mattheus 14:20 En zijn aten allen en werden verzadigd, en ze raapten het overschot van de stukken brood op, twaalf manden vol.

Wat is er nu bij Jezus te vinden? Waarom zou je bij Jezus horen? Daar is een antwoord op: je wordt door Hem verzadigd. Jezus vervult de behoefte van ieder mens. Dat is niet altijd makkelijk uit te leggen wanneer je dat probeert, maar aan de hand van deze tekst willen we dat proberen. Want bij Jezus is inderdaad verzadiging te vinden, Hij heeft alles wat een mens nodig heeft. En als we daar eenmaal van proeven, dan zullen we verzadigd zijn maar nooit verzadigd raken.

Het is de wonderbare spijziging waar onze tekst over gaat. Jezus heeft voor de menigte, vijfduizend mannen en daarnaast ook nog vrouwen en kinderen, gepreekt. Hij heeft ze verteld over Zichzelf, over God en over het Koninkrijk van God. En Hij genas hun zieken. De mensen hebben uren geluisterd en het is tijd om te eten. Maar ze zijn te ver van de winkels om eten te kopen en enigste eten dat aanwezig is, zijn vijf broden en twee vissen.  En Jezus neemt dat bij Zich, Hij vraagt God om het te zegenen en breekt het in stukken. En er is genoeg brood voor iedereen. Er blijft zelfs brood over: twaalf manden vol. En de vis was niet aan te slepen, want dat was allemaal op.

Dit is typerend voor Jezus. Hij weet wat de mensen nodig hebben en Hij geeft het ze. Het is laat, ze moeten eten en Jezus geeft hun te eten. En Hij geeft iedereen genoeg, niemand kan zeggen dat hij of zij zijn buik niet vol heeft, want er is zelfs over. De lege buiken van de mensen zijn nu gevuld met het brood dat Jezus hen heeft gegeven en dat door God is gezegend. En als Jezus zo met eten voor de mensen wil zorgen, als Hij dat zo belangrijk vindt, dan zal Hij zeker overvloedig uitdelen in geestelijke zin.

Want Jezus heeft iets belangrijkers om uit te delen, namelijk Zijn genade. Ieder mens heeft die genade nodig, ieder mens heeft als het ware een lege maag. En Jezus komt dan naar ons toe en biedt ons Zijn genade aan. Wij hoeven daar niets voor te doen, want Hij heeft het gedaan. Hij zorgt voor de genade, die onze geestelijke leegte zal verzadigen. En er is genoeg voor iedereen, want alzo lief heeft God de wereld gehad. Niet maar een paar mensen, maar iedereen. God heeft iedereen lief en biedt aan iedereen Zijn genade. Opdat je zalig zult worden en verzadigd door Hem. Dan zul je verzadigd zijn, je geestelijke leegte wordt opgevuld en ieder die van Zijn genade proeft, wil nooit meer iets anders.

Jezus verzadigt ons elke dag weer. Dat doet Hij door Zijn Woord, waarin Hij tot ons spreekt en Zijn rijke liefde en genade voor zondaren aanbiedt en uitwerkt. Maar Hij doet het ook door mensen om je heen, die je kunnen steunen en helpen, mensen die er voor je zijn. Het kan door geestelijke muziek, waarin je tot pure aanbidding komt en Hij je hart vervult door de teksten over Hem. Het kan door de natuur, waarin Gods almacht en majesteit is te zien. Ja, Jezus verzadigt ons elke dag. Zie jij het ook? Laat je je verzadigen door Hem?


De verzadiging door Zijn genade is wat mensen verandert. Want als we Zijn liefde ervaren en Zijn grootheid aanschouwen en op ons in laten werken, dan kunnen we alleen nog maar vervuld raken van Hem. Hij is het waard om onze aanbidding te ontvangen, Hij is het waard om ons leegte me te laten vullen. Prijs dan Zijn grote Naam en aanbid Jezus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten