woensdag 16 november 2016

Heiliging tot eer van God

Romeinen 6:22 Maar nu, van de zonde vrijgemaakt en aan God dienstbaar gemaakt, hebt u uw vrucht, die tot heiliging leidt, met als einde het eeuwig leven.

Ik ben vrijgemaakt van de zonde, zegt iemand trots. Ik doe dus geen zonde meer en ben helemaal rein voor God. Ik heb dus ook geen gebed om vergeving meer nodig, want ik doe geen zonde meer. Dat zou je kunnen denken wanneer je de eerste 6 woorden van deze tekst leest  en daarna stopt en je Bijbel dichtslaat, maar er staan meer. En wat centraal staat is heiliging.

Het is altijd een moeilijk te begrijpen iets: de heiliging. Wat is dat nu precies en wat doet dat met een mens? Kun je daar zelf voor zorgen? Moet je er aan werken? Dat zijn vragen die bij je op kunnen komen wanneer het gaat over heiliging. Maar eerst moet je dan kijken naar wat de Bijbel zegt over heiliging en wat dat voor betrekking heeft op je leven. In het kort kunnen we wel stellen dat heiliging een proces is waarbij je steeds meer gaat lijken op Christus.

In onze tekst gaat het ook over heiliging, maar laten we eens een paar kernwoorden eruit pakken. Allereerst zijn we van de zonde vrijgemaakt. Dat is de rijkdom van genade, want je zonden worden niet meer toegerekend. Het betekent echter niet dat een kind van God geen zonde meer doet, het tegendeel is juist waar. Een mens blijft zonde doen totdat hij of zij sterft, maar een christen gaat steeds minder zonden doen. De zonden zijn vergeven wanneer wij Christus erom vragen, zoals Hij ons heeft geleerd in het Onze Vader: en vergeef ons onze schulden.

Maar er staat meer, namelijk dat we dienstbaar gemaakt zijn aan God. En dat vloeit voort uit de vergeving van de zonde. Iemand die tot geloof gekomen is in Jezus Christus als Verlosser en Zaligmaker, die leeft dienstbaar voor God! Je leven is immers niet meer van jezelf, maar van God door de Heere Jezus. En als dank mogen wij ons leven beschikbaar stellen aan Hem. Sterker nog: wij horen ons leven dienstbaar te maken aan Hem en aan Zijn dienst. Dat kan door dominee te worden, maar ook door behulpzaam te zijn voor anderen of door een eerlijk leven te leiden. Voor iedereen kan dit anders zijn, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer: dienstbaar zijn aan God.

Wij hebben immers de vrucht ontvangen die tot heiliging leidt! De Heilige Geest werkt in Zijn kinderen en de levens van Zijn kinderen gaan steeds meer lijken op Christus. Heilig betekent apart gezet en dat zijn de kinderen van de Vader. Apart gezet om te groeien in het geloof en hun geloof in daden om te zetten. Er wordt hier niet van ons gevraagd om uren in de Bijbel te lezen, maar om Christus te volgen. Ja, zelfs om op Hem te gaan lijken door het werk van de Heilige Geest.

Wanneer wij op Christus gaan lijken, zullen wij God elke dag zoeken en met Hem praten. We zullen elke dag Zijn Woord openen en lezen wat Hij tot ons te zeggen heeft. We zullen voor de armen zorgen en de weduwen en wezen, voor de eenzamen en de zieken. We zullen er zijn voor de mensen die het moeilijk hebben in het leven en staan zonder te mopperen klaar voor ze. We liegen niet om onszelf daarmee goed te praten of om winst te maken en we haten andere mensen niet. We zijn niet op onszelf gericht, maar op God! In het kort: we passen de wet van God toe in ons leven en dat maakt ons meer en meer naar Zijn beeld.

En dat alles zal uitmonden in het eeuwige leven. Hier is het niet altijd makkelijk, maar straks zullen we ten volle mogen genieten van God en steeds meer op Hem lijken! Tot in de perfectie, want onze zondige ik blijft in het graf. Dat heerlijke vooruitzicht hebben de kinderen van God! Daar mogen wij straks deel van uit maken en nu mogen we door de Geest daar al op gaan lijken.


Weest dan heilig, want Ik ben heilig, spreekt de Heer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten