dinsdag 21 november 2017

De eerste liefde

Openbaring 2:4 Maar ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten.

Er komt een belangrijke brief! Het is niet zomaar een brief, want het is een brief van de Koning van de kerk. Het is een brief van Jezus Christus zelf, doorgegeven aan Johannes die het op papier heeft gezet. Maar wat staat er in die brief? Wat heeft Christus tegen ons te zeggen? Zou er een compliment in staan of een aansporing of een verwijt? Vandaag lezen we deze eerste van 7 brieven aan de gemeenten. Elke brief is gericht aan ons, aan de volheid van de kerk. We mogen ervan leren en ons laten zien hoe we Christus moeten volgen.

Want Degene die hier schrijft, is Hij die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt en die te midden van de zeven gouden kandelaren wandelt. Het is Christus, die de volheid van de Zijn kerk in de hand heeft. Hij zorgt voor Zijn voorganger, de sterren, en Hij zorgt voor Zijn gemeente, de kandelaren. En zeven houdt in dat het in zijn volheid is. Iedereen is erbij inbegrepen die bij Hem hoort! Die Christus, die voor jou en mij zorgt, die Zijn leven heeft gegeven en voor ons bidt en pleit, die stuurt ons deze brief. Hij houdt dus van je en zorgt voor je!

Maar Hij heeft ook een duidelijke boodschap, want Hij kent ons door en door en weet precies wat we doen. Hij ziet dat we een periode hebben gekend van een vurige liefde voor God en voor Jezus. Het moment dat we ons hart aan Christus hebben gegeven, de periode van die verliefdheid op Christus en het verlangen om bij Hem te horen. Wat een heerlijke tijd was dat! Bij alles betrokken we immers Christus en elk moment van de dag konden we wel een loflied zingen en we zijn vol passie aan het werk gegaan in de gemeente en daarbuiten. Wat een heerlijke tijd.

En die tijd is niet meer… Dat was toen en nu is het allemaal wat bekoeld. Ja, het geloof is er echt nog wel en de liefde ook wel. Maar die vurige passie is er niet meer. Die drive om voor Hem te gaan, om Hem echt boven alles te plaatsen in ons leven, steeds weer die herinnering aan Zijn verlossende werk en die momenten dat je midden op de dag in aanbidding kunt vallen. Het is er gewoon niet meer. En dat is waar Christus ons voor waarschuwt! We moeten weer die passie krijgen die we hadden. Anders zal de kandelaar weggenomen worden, we zullen geen deel meer hebben aan de gemeente van Christus en Christus niet steeds om ons heen. We moeten ons bekeren!

Hoe kunnen we dat doen? We moeten bedenken hoe het was toen we op de toppen van ons geloof liepen en dat we daar nu niet meer zijn. We moeten weer die eerste werken doen, goede werken in de kerk en daarbuiten. Omzien naar de mensen om ons heen en liefde uitdragen, de liefde van Christus. Ja, dat is een directe en duidelijke boodschap! We kunnen er niet omheen, maar we worden wakker geschud. Jezus is het zo waard om ons liefde te ontvangen en dat we vol vuur voor Hem leven! Hij komt haastig, het duurt niet lang! Maak je klaar om de Koning te ontmoeten. Bidt tot God: herstel mijn eerste liefde.

https://www.youtube.com/watch?v=1ZU-cadjIq4

1 opmerking: