donderdag 5 februari 2015

Bewaar het in je hart

Lukas 11:28 Maar Hij zei: Veeleer zijn zij zalig die het Woord van God horen en het bewaren.

Iets bewaren kun je op verschillende manieren doen. Je kunt het in een doos stoppen en het op zolder ergens wegzetten, zodat je het niet meer ziet. Je kunt iets heel goed bewaren in een kluis en op slot doen zodat niemand erbij kan en later wel eens kijken of je er iets mee kunt en je kunt iets bewaren om er aandacht aan te geven. Je geeft het een belangrijke plek en als je tijd hebt doe je er iets mee.

De Heere Jezus reageert op een vrouw die vanuit de menigte iets naar Hem roept. Ze roept dat de vrouw zalig is die Jezus heeft gebaard en borstvoeding heeft gegeven. Ze was helemaal onder de indruk van de preken die de Heere Jezus hield en ze wilde Hem dat laten weten. De reactie van Jezus is onze tekst. Jezus zegt: Veeleer zijn zij zalig die het Woord van God horen en het bewaren. Maria is niet zalig omdat ze de moeder van de Heere Jezus is, nee ze kan ook alleen maar zalig worden door het geloof in Jezus en Zijn Woord te bewaren.

Het Woord van God kun je op verschillende manieren horen. Misschien ga je wel elke zondag naar de kerk en lees je ook af en toe in je Bijbel. Op zich is dat natuurlijk prachtig, maar wat doe je met de woorden die je leest? Gaat het je ene oor in en het andere weer uit? Je ontvangt iets, het Woord van God, maar je doet er verder niets mee. Je zet het eigenlijk op zolder zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken? Dat is niet de juiste manier om het Woord van God te bewaren, we moeten er iets mee doen.

Jezus wil ons zeggen dat we Zijn Woord tot ons moeten nemen en het bewaren, we moeten erover nadenken en proberen toe te passen in ons leven. Het is niet zoals een roman die je leest en vervolgens dichtslaat en denkt: dat was weer een mooi boek, op naar de volgende. Nee, we mogen over het Woord van God nadenken en het bewaren. Dat bewaren kun je helemaal zelf doen, de stilte zoeken en het stukje op je in laten werken, maar je kunt ook een dagboekje erbij gebruiken, zodat het stukje uit de Bijbel uitgelegd wordt en dat het meer voor je begint te leven. Zeg nou zelf, hoe vaak lees je niet over een tekst heen en dat je er later achter komt dat het een bijzondere tekst is?

Gods Woord bewaren vanuit Christus die voor je is gestorven. Dat is de rijke boodschap die Hij ons mee wil geven. Jezus zelf en niemand anders geeft ons deze woorden en die mogen we in ons leven toe passen. Alleen geloof brengt je tot zaligheid, maar de woorden van God laten je groeien in je geloof. Ze laten je zien hoe mooi Christus is, maar ook dat het niet altijd van een leien dakje gaat. Er worden in de Bijbel veel voorbeelden geven van gelovigen die fouten hebben gemaakt waar wij van mogen leren en ze zo niet hoeven te doen. Maar er wordt ons ook geleerd dat er altijd vergeving is bij Hem! Hij laat je nooit staan!

Maar niet alleen de Bijbel lezen, de tekst geeft ons ook gelijk de reden om naar de kerk te gaan. Wij mogen leren van onze dominees en voorganger, zij zijn door God aangesteld en hebben zich verdiept in de Bijbel om ons te onderwijzen. Natuurlijk spreekt niet elke preek je aan, maar Jezus zegt: wie Mijn Woord hoort en dat bewaart, die mag zalig genoemd worden. Dat geeft dominees de opdracht om Christus te prediken en dat geeft ons de opdracht op Christus te luisteren. Niet alleen luisteren, maar ook bewaren.


Bewaar de woorden in je hart, daar kan niemand ze van je afnemen. Daar zijn ze veilig en daar mag je de woorden ook overdenken. Christus wil die plaats zodat Hij je kan helpen te begrijpen ze de woorden zegenen. 

1 opmerking: