donderdag 12 februari 2015

Je beste Vriend

1 Samuel 20:16 Zo sloot Jonathan een verbond met het huis van David en zei: Laat de HEERE rekenschap eisen van de vijanden van David!

Vriendschap, iedereen heeft wel vrienden. Misschien hele goede vrienden maar misschien ook wel een aantal minder goede vrienden. Tegenwoordig hebben jongeren een BFF. Dat is een Best Friend Forever. Ik vroeg eens aan een leerling: met wie sta je op de foto die je als achtergrond op je telefoon hebt? Het antwoord: o, dat is mn BFF. Oke, en hoe lang al? Gister precies 2 weken was het antwoord. Zo gaat het dus tegenwoordig. Maar wie zijn jouw vrienden en wat voor vriend ben jij?

Bij echte vriendschap staat eigenlijk 1 woord centraal: trouw. Echte vrienden zijn trouw aan elkaar. Er kan veel gebeuren, maar uiteindelijk komt het weer goed tussen elkaar. Echte vrienden daar komt ook niemand tussen. Het is raar om te zeggen maar zelfs je vrouw, als je getrouwd bent, moet vechten om voorrang. In de Bijbel staat er een mooi voorbeeld van vriendschap. Die zullen we eens goed bekijken en ervan leren voor onze eigen vriendschap(pen).

David is weggevlucht uit het paleis van Saul, want die heeft geprobeerd hem te doden met zijn speer. Saul is nu naar hem opzoek en wil hem doden. Nu is de zoon van Saul, Jonathan, de beste vriend van David. Ze hebben geen geheimen voor elkaar en staan voor elkaar klaar. Jonathan neemt het voor David op, zelfs als dat betekent dat hij David dan voor zijn eigen vader laat. Jonathan kan koning worden als opvolger van Saul, maar David is zijn rivaal. Toch heeft Jonathan geen moeite met het feit dat David koning zal worden. Waarom niet? Omdat Jonathan weet dat David door God tot koning is gezalfd.

God is de basis van deze vriendschap. Beide mannen zijn verschillend, zowel van achtergrond als ook positie in de maatschappij. David is een knecht, maar Jonathan is de prins. Toch hebben ze elkaar gevonden daar in het paleis. Ze kregen samen misschien wel gesprekken en merkten dat ze elkaar mochten. Maar vooral ook dat ze allebei in dezelfde God geloofden. En dat heeft in hun situatie een positieve werking. Jonathan kan het nu accepteren dat David koning wordt en dus kunnen ze vriendschap hebben. Ze sluiten een  verbond waar God als getuige bij is. God is de bindende factor.

Heb jij ook zo’n vriend? Een vriend waarmee je God deelt? Een vriend waarmee je God dient? Dat jullie samen kunnen spreken over God en van elkaar kunnen leren? Is de basis van jullie vriendschap ook God? Als die basis inderdaad God is dan kun je elkaar dichter bij Hem brengen. Dan kun je elkaar helpen in moeilijke tijden, omdat je weet dat God bij jullie is.

Misschien heb je wel vrienden die niet in God geloven of die er eigenlijk helemaal niets mee doen. Hoe is jullie vriendschap dan? Kun je dan als beste vrienden alles bespreken? Kun je dan ook het belangrijkste in je leven bij je vriend kwijt? Misschien trekt die vriend je eigenlijk wel mee naar beneden en moet je concluderen dat hij of zij een negatieve invloed heeft op je geloof. Denk daar eens over na, kan het dan je beste vriend zijn?


Vriendschap is een speciaal iets. Je bent niet met iedereen vrienden en dat hoef je ook niet te zijn. Het belangrijkste is dat je met vrienden alles kunt delen, dat je elkaar kunt vertrouwen. Dat je voor elkaar klaar staat als alle andere mensen afhaken. Je laat elkaar niet zitten! Je beste vriend, heb je daarmee dezelfde basis als David en Jonathan? Kunnen jullie samen met de Here een verbond sluiten? Dat is een rijkdom waar niets tegenop kan. Je kunt elkaar dan versterken en dichter bij Hem brengen. Dan ben je zeker een echte BFF. Best Friend Forever, ja zelfs tot in eeuwigheid! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten