woensdag 11 februari 2015

Wie is Deze?

Lukas 9: 9 En Herodes zei: Johannes heb ik onthoofd. Wie is Deze dan over Wie ik zulke dingen hoor? En hij probeerde Hem te zien te krijgen.
Soms ben je nieuwsgierig naar iets wat je hebt gehoord. Als iemand spreekt over een leuk programma op televisie wil je dat misschien kijken, of een interessant artikel in de krant en je wilt dat lezen. Zo kun je in iets geïnteresseerd zijn in verschillende zaken, maar meestal is het een oppervlakkige interesse. Herodes had ook interesse in Jezus, maar wat voor interesse is dat?
Het was nog niet lang geleden dat Herodes Johannes had laten onthoofden. Misschien ken je het verhaal van zijn dochter die voor hem danst en dan op aandringen van haar moeder het hoofd van Johannes vraagt. Diezelfde Herodes is bang voor gevaar binnen Israël, bang voor oproer, en nu komt Jezus naar voren. De mensen spreken over Hem en het gerucht gaat dat Hij nog meer is dan Johannes. Hij doet wonderen, maar spreekt in ongeveer dezelfde bewoording tot de mensen en ze volgen Hem ook nog. Herodes wordt nieuwsgierig, Wie is Deze?
Nieuwsgierig zijn naar Jezus is altijd goed, het kan je op een bepaalde manier trekken. Sommige mensen komen van buiten de kerk tot geloof en zijn getrokken door het bijzondere in Jezus. Soms nog niet eens omdat Hij de Zoon van God is, maar omdat de Persoon Jezus hun interesseert. Het kan een begin zijn, maar het moet natuurlijk niet bij die interesse blijven. Jezus moet je Redder en Verlosser worden, je moet tot het besef komen dat je Hem nodig hebt in je leven en ook om zalig te worden.
Wie is Deze? Een vraag die nu nog niet beantwoord wordt voor Herodes, maar later krijgt hij toch de kans. Als Jezus door Pilatus naar hem wordt gestuurd, vraagt hij Jezus de hemd van het lijf. Maar toch allemaal verkeerde vragen. Geen vragen naar vergeving of naar de liefde van Jezus. Herodes snapt het niet, zijn Redder staat voor Hem. Hij hoeft alleen te knielen en vergeving te vragen en Jezus zal ook hem vergeven. Maar Herodes begint Jezus juist te bespotten en laat zijn soldaten Hem bespotten. Een interesse die uitloopt in desinteresse.
Wie is Deze? Als Herodes opnieuw de keuze zou mogen maken en weer vragen aan Jezus mocht stellen, ben ik er voor 100 procent zeker van dat hij op zijn knieën zou vallen. Deze is namelijk Jezus, de Zoon van God! Heb jij Jezus zo leren kennen? Is Hij jouw Verlosser? Hij wil je aannemen als Zijn kind en als je tot Hem komt laat Hij je nooit staan. Je hoeft geen moeilijke vragen te stellen of gemaakte interesse te tonen, dat heeft geen enkel nut. Je hoeft alleen vergeving te vragen en Hij zal het je geven.
Jezus wil je ook leiden in je leven. Als Hij in je leven is gekomen dat is Hij je Leidsman. Hij geeft je kracht en moed, maar ook zegen. Hij wil naast je staan in elke situatie, want Hij houdt van je! Dat maakt steeds meer interesse los in Hem, want je kunt nooit genoeg van Jezus krijgen. Er zijn zoveel geheimen te ontdekken! En dan mag je ook veel vragen stellen en je komt erachter: bent U dit ook? En dat ook? Ja, Jezus is alles!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten