dinsdag 17 februari 2015

Geen slaaf meer

Romeinen 8:15 Want u hebt niet de Geest van slavernij ontvangen, die opnieuw tot angst leidt, maar u hebt de Geest van de aanneming tot kinderen ontvangen, door Wie wij roepen: Abba, Vader.

Wanneer ben je een slaaf? Als je moet werken omdat het je opgedragen wordt. Je hebt zelf niets te zeggen en er is helemaal geen eigen inbreng aanwezig. Je hebt maar te gehoorzamen en te luisteren naar je baas. De slavernij heeft sporen achtergelaten met diepe impact. Het heeft bij veel mensen diepe wonden nagelaten, maar in de tijd van de Bijbel moest men met slaven voorzichtig omgaan. Dat neemt niet weg dat ze zelf niets te zeggen hadden. Er was geen vrije keus.

Als Paulus hier schrijft over slaven, moeten we ook vooral die vrije keus bekijken. Het gaat er niet om dat we allemaal regels volgen, want dan zijn we slaaf van de wet. Dat is een verkeerde levensstijl, je bent slaaf van regeltjes en wetjes. Dat is niet Gods bedoeling en dat wil Paulus ons meegeven. Je hoeft niet krampachtig allemaal regeltjes te volgen, je bent vrij! Maar het feit dat je geen slaaf meer bent, betekent ook dat je geen slaaf meer bent van de zonde. Dat je niet leeft in de zonde omdat je daar niet buiten kunt. Je bent niet gebonden aan verkeerde dingen, want je bent vrij! Vrijgekocht door Christus met Zijn dierbaar bloed.

Toch geeft God ons regels om te leven, maar dat zijn geen regels als wetjes. Het zijn leefregels die een vader aan zijn kind geeft. Waarom geeft een vader regels aan zijn kind? Om ze te beschermen en ze in de juiste wegen te laten wandelen. Je wilt niet dat ze verkeerde dingen doen, zaken doen die tegen jou ingaan. Je wilt niet dat je kinderen normen en waarden loslaten, want dat komt hen niet ten goede. Het maakt ze uiteindelijk alleen maar kapot.

Leven naar Gods wil is leven naar de wil van de Vader. Hij leert ons hoe we mogen leven. Hij weet wat goed voor ons is en heeft ons daar leefregels voor gegeven. Hij heeft in Zijn Woord verschillende zaken beschreven die ons helpen om in het leven te staan, maar ook om te leven tot Zijn eer. Dat is toch het doel van iedere christen? Dat zijn absoluut geen wettische regels, maar liefdevolle regels die ons handvatten bieden. Wij zijn nog altijd in ons vlees en kunnen hier op aarde God niet ten volle aanbidden. Daarom hebben we Zijn Woord zo hard nodig.

We hoeven die regels niet alleen te volgen, we ontvangen de Geest van God. Die Geest die ons geeft dat we tot kinderen van God worden aangenomen, die Geest wil ons ook leiden in ons leven. Hij geeft ons inzicht in Gods wil, Hij leert ons wat het beste voor ons is. Diezelfde Geest leert ons de Bijbel begrijpen en ernaar te leven. Dat is het geheim van een leven met God, de Geest leert je steeds meer over Hem!

Leven naar Gods wil hoeven we niet uit angst te doen, maar mogen we uit wederliefde doen. We mogen in ons leven Hem aanbidden en Hem groot maken. Dat doen we door Zijn wil te doen. Dat brengt ons niet de zaligheid, maar geeft ons na ontvangen genade wel een leven tot Zijn eer. Dat is waar we voor geschapen zijn, dat is het doel van ons leven. God te aanbidden in alles en ons leven aan Hem wijden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten