donderdag 19 februari 2015

Een bruiloftsmaal

Mattheus 26:26-28

26 En terwijl zij aten, nam Jezus het brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het aan de discipelen en Hij zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam.27 Hij nam ook de drinkbeker en nadat Hij gedankt had, gaf Hij hun die, en zei: Drink allen daaruit, 28 want dit is Mijn bloed, het bloed van het nieuwe verbond, dat voor velen vergoten wordt tot vergeving van zonden.

De laatste periode van de Here Jezus met Zijn discipelen is ingegaan. Hij weet wat er allemaal komen gaat en Hij weet dat Hij verraden zal worden. Maar wat doet de Here Jezus? Hij gaat uitgebreid eten met Zijn discipelen. Hij doet niet even een snelle hap, want er is niet veel tijd meer over, maar Hij neemt de tijd om afscheid te nemen. De laatste uren voor Zijn sterven wil Hij met Zijn dierbaren doorbrengen. Dat vindt Hij belangrijk en tegelijk stelt Hij tijdens deze maaltijd het Avondmaal in. Wat bedoeld Jezus met het Avondmaal en waarom wil Hij dat dit wordt gevierd?

Jezus gaat sterven. Hij weet dat het komt, het is onvermijdelijk. Hij neemt het brood dat op tafel staat en zegt daarbij: neem en eet, want dit is Mijn lichaam. Het is natuurlijk niet echt Zijn lichaam, maar Hij wil dat de discipelen eraan denken dat Zijn lichaam sterft. Hij geeft Zijn lichaam op om te lijden en te sterven aan het kruis. De discipelen hebben op dat moment nog geen besef van wat er komen gaat. Toch laat de Here Jezus hen eten om te gedenken aan Zijn lichaam. Ze mogen er allemaal van eten en erbij stilstaan dat het Zijn lichaam is.

Vervolgens gaat de Here Jezus verder met de drinkbeker. In deze drinkbeker zit natuurlijk wijn, maar Jezus geeft ook daar een opdracht bij. Drink hier allemaal uit, want dit is Mijn bloed. Het was natuurlijk niet echt Zijn bloed, maar het staat symbool voor Zijn bloed. Dat bloed heeft een betekenis, want het is het bloed dat vergoten wordt. Voorheen moest er bloed vloeien van dieren en die moesten geofferd worden. Dit bloed is het nieuwe verbond. Het verbond dat wij tot de Vader mogen komen, zonder dat er nog bloed hoeft te vloeien. Dat bloed heeft immers al gevloeid en dat is genoeg voor alle mensen en alle zonden die gedaan zijn en nog worden gedaan.

Je komt niet aan de tafel om maar even wat te eten. Nee, het is een viering! Christus wil ook niet dat we zomaar bij Hem aan tafel komen zonder dat we bij Hem horen. Hij wil niet dat we er even een fastfood maaltijd van maken. Niet zoals in de Mac, maar een uitgebreide maaltijd die doorwerkt in heel je leven.

Het is bloed tot vergeving van zonden. Ja, eerst moest er geofferd worden om vergeving te vragen en ontvangen van God, maar nu is het grote Lam geofferd. Christus is gestorven voor de vergeving van de zonden. Dat is het evangelie en dat is de boodschap van het Avondmaal. Je hoeft niet meer in de zonde te leven, maar je mag eeuwig leven door Zijn bloed. Hij heeft betaald als straf op de zonde. Dat mogen we gedenken aan de tafel des Heren.


Kom jij bij Hem aan tafel? Wil jij proeven hoe dat brood en die wijn smaken. Het smaakt heerlijk en doet je verlangen naar meer van Christus. Het brood en de wijn smaken hetzelfde, het verschil is het Brood en de Wijn, die voor jou gebroken en vergoten zijn. Hij heeft zich helemaal voor jou gegeven en je laat Hem dan toch niet in de steek. Je wilt dan toch bij Hem aan tafel aanschuiven en dan belijden: Dank U Heer, voor wat U voor mij hebt gedaan. Uw liefde, Uw genade die kan ik niet weerstaan. Doorstroom mij met U Heilige Geest, zodat ik U mag voelen en mag weten dat Uw genade ook voor mij is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten