vrijdag 20 februari 2015

In Christus

Hebreeën 8:1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo’n Hogepriester hebben wij, Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen.
Wat is het nu om christen te zijn? Zou je dat kunnen uitleggen aan de mensen om je heen of als mensen van buiten de kerk je dat vragen? Wat zou je antwoord zijn? Paulus geeft ons hierop het antwoord: wij zijn in Christus, dat is de hoofdzaak van het Evangelie. Dat is het belangrijkste wat een mens trekt naar God en dat is het fundament waarop wij leven. Maar hoe kunnen wij in Christus zijn?
Christus is een Hogepriester, niet een beeld ervan, maar daadwerkelijk dé Hogepriester. Een hogepriester offerde voor het volk in de tijd van het Oude Testament. Het was de belangrijkste persoon in de tempel en offerde voor de zonden en de verzoening van het volk met God. Het was een tussenpersoon, die zich ten dienst stelde aan God, maar ook voor de mensen. Zo is Christus ook een tussenpersoon voor ons, Hij wil onze Hogepriester zijn. Niet door dagelijks een offer te brengen, maar door eenmaal Zijn leven te hebben gegeven voor de zonden van de mensen, van Zijn kinderen.
Een christen is dus in Christus, je hebt een Hogepriester die voor jou heeft geofferd en dat maakt je vrij van de veroordeling. Het leven heeft één zekerheid voor je en dat is dat je veilig bent in Christus, door het werk dat Hij voor ons heeft gedaan. Je hoeft daar ook niet aan te twijfelen, want Hij heeft het gedaan. En vervolgens heeft Hij je ook geroepen om Zijn kind te zijn en deel uit te maken van Zijn gemeente waar Hij voor heeft geofferd. Dat is de kracht van Christus en daarin mogen we rusten.
Soms kun je misschien in twijfel worden gebracht of je wel echt een kind van Hem bent, of je wel echt in Christus bent. Je kijkt dan naar jezelf en ziet eigenlijk alleen maar egoïsme en verkeerde dingen. Door die zonden begin je te twijfelen, dat is aan de ene kant nog te begrijpen ook, want wij zijn op onszelf gericht. Maar dat is niet wat het betekent om in Christus te zijn, dat heeft helemaal niets met ons en onze daden te maken. We zijn in Christus niet door onszelf, maar alleen door Hem!
Daarom hoeven wij niet te twijfelen of bang te worden, want Christus heeft het voor ons gedaan. Niet misschien, maar zeker te weten. En Hij leeft nog steeds, Hij zit zelfs aan de rechterhand van de troon van de Majesteit. Hij zit bij God en onze zonden worden door Christus steeds weer op Zich genomen. Niet door steeds opnieuw te offeren, want het ene offer is genoeg. Deze Hogepriester smeekt en bidt bij God voor ons, en dan mogen we zeker weten dat onze zonden worden vergeven.
De hoofdzaak van het Evangelie ligt, God zij dank, niet bij ons. Het ligt bij Christus, onze Hogepriester. Aan Hem mogen wij ons vastklampen en door Hem mogen wij in het leven staan. Je mag groeien in je geloof en in je relatie met Hem. Daardoor voel je je misschien steeds schuldiger worden, want des te meer je Christus leert kennen, leer je ook steeds beter jezelf kennen. Maar dat neemt niet weg dat we in Hem zijn, en daaruit mogen wij hier op aarde in vrede leven. Vrede, doordat we mogen weten geborgen te zijn in Hem. Dat mogen we zeker weten.
Dank U Heere Jezus, dat U aan de rechterhand van God zit en voor ons pleit. Dat geeft ons de zekerheid van onze redding, want U hebt het gedaan en U houdt ons vast. Dank U Heere God, voor de zonden die U wilt vergeven, maar ook voor het aannemen van ons tot kinderen van U, door Uw Zoon. Wat een machtig Evangelie en wat een liefde van Uw kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten