vrijdag 13 februari 2015

In het geloof leven en sterven

Hebreeën 11:13 Deze allen zijn in het geloof gestorven. Zij hebben de vervulling van de beloften niet verkregen, maar hebben die vanuit de verte gezien en geloofd en begroet, en zij hebben beleden dat zij vreemdelingen en bijwoners op aarde waren.

Wanneer je sterft, zou deze tekst dan op je rouwkaart kunnen staan? Zouden de mensen die je nalaat ook deze tekst op je begrafenis durven uit te spreken? Dat is misschien een heftige vraag, maar als je de tekst leest een zeer waardevolle vraag. Hier draait het allemaal om in het leven en bij het sterven. Zullen we eens kijken wat de tekst voor boodschap voor ons heeft?

Deze allen zijn in het geloof gestorven. Het gaat dan over Noach, Abraham, Izaäk, Jakob en Sarah. De zogenaamde geloofshelden zijn gestorven in het geloof. Ze geloofden in God en vertrouwden op Hem en toen hun levenseinde hier op aarde kwam zijn ze net als ieder mens gestorven. Maar ze zijn niet net zoals ieder mens gestorven, ze zijn in geloof gestorven. Ze hebben altijd in God geloofd en hebben ook niet op hun sterfbed God verlaten. 

Ze hebben de vervulling van de beloften niet verkregen. In hun tijd is Christus niet gekomen, dat was de grote belofte van God. Daar wachtte men op vanaf het moment dat de mens heeft gezondigd en God naar hen toekwam. Natuurlijk hebben ze wel de andere beloften gekregen zoals het ontvangen van nageslacht, maar dat was niet het belangrijkste in hun geloof. Christus zou komen en daar was hun geloof in vastgezet! God belooft het en dat geloven ze. En jij?

Ze hebben het wel vanuit de verte gezien en geloofd en begroet. Ze hebben de komst van Christus verwacht. Niet alleen met de mond, maar ook met hun hart. Ze geloofden God op Zijn Woord en hebben ook Zijn redding begroet. Ze nemen het aan en maken dat het centrum van hun leven. Daar draait het voor hen allemaal om! Waar draait het voor ons allemaal om?

Ze hebben beleden dat ze vreemdelingen en bijwoners op aarde waren. Dit is toch wel een van de moeilijkste opdrachten. Wij voelen ons vaak zo thuis in deze wereld en willen het liefst dat deze wereld om ons draait. Natuurlijk is de wereld door God geschapen en mogen we ervan genieten, maar waar genieten we van? Waar bevinden we ons en wat zijn de doelen in ons leven. Zijn we anders dan de mensen die niet in God geloven? Of vind je misschien dat dat helemaal niet hoeft? Dan lezen we hier toch iets anders: ze beleden dat ze vreemdelingen waren en bijwoners. Ze hoorden er niet helemaal bij, want ze geloofden in God! In die grote God waar veel mensen niets van willen weten. Toen niet en nu nog niet. Waar hoor je bij?

Als ik dit zo lees, dan is nog veel werk aan de winkel voor de Heilige Geest. Ik bid dat Hij mij en jou mag laten beseffen dat we ons niet zo thuis moeten voelen en overal in mee moeten doen. Dat we afstand nemen van het wereldse en bezig gaan met de dingen van God. Bezig zijn met geloven en dichter bij Hem te komen. Daar moet ik zelf discipline in tonen en in afhankelijkheid van God heel hard aan werken. Ik hoop en bid dat straks de mensen deze tekst op mijn begrafenis kunnen oplezen en dat God daarin wordt verheerlijkt. Want Hij is het doel van mijn leven! Ook in dat van jou?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten