zondag 7 december 2014

Advent, en jij?

Advent, en jij?

Lukas 1:31 En zie, u zult zwanger worden en een Zoon baren en u zult Hem de naam Jezus geven.

Een vrouw die zwanger is, dat is een bijzonder mooi gezicht. Zo’n vrouw ziet er vaak mooier uit en vooral het leven dat groeit in de buik is fantastisch. Nieuw leven is geschapen door de grote Schepper en dat kind krijgt ongeveer 40 weken om te groeien. Dat is niet alleen tijd voor het kind om ter wereld te komen, maar ook tijd voor de ouders om zich voor te bereiden om de geboorte en de komst van het kindje in hun midden. Een geweldig mooie periode die ik al twee keer heb mee mogen maken. Geestelijk zijn we ook in verwachting, het is advent.

Maria krijgt een engel op bezoek, ze is nog maagd maar de engel vertelt haar dat ze een Zoon zal krijgen. Dat kan absoluut niet, dat is onmogelijk. Toch is het zo, God heeft Maria bevrucht en er groeit nieuw leven, er groeit eeuwig leven in de buik van Maria. Gods eigen Zoon zal geboren worden uit deze vrouw. Jezus zal Hij heten, Hij die redt. Maria zal de langverwachte Messias in haar baarmoeder dragen, dat maakt het wonder nog groter.

Wat zal Maria hebben gevoeld en gedacht? Er worden meer mensen zwanger, maar niemand voor haar en niemand na haar zal Gods Zoon dragen. De voorbereiding kan beginnen, ze kan uitzien naar het kind dat komen gaat. Wat geweldig, wat een bijzondere tijd en wat zal ze genoten hebben ondanks de pijn die ze ook zal hebben gevoeld. Ze mag uitzien naar de geboorte van Christus, alles staat in het teken van Zijn geboorte.

Wij staan nu ook aan het begin van Advent, wij mogen uitzien naar het kerstfeest. We mogen ons voorbereiden om het feest te vieren van de geboorte van onze Zaligmaker. Dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Je kunt er verder geen aandacht aan geven en straks als het kerstfeest daar is een keer naar de kerk gaan. Dat is wat tegenwoordig veel gebeurd, mensen zien niet uit naar het kerstfeest, maar denken aan allerlei andere zaken.

Toch kunnen we deze tijd ook anders beleven. We mogen met Maria meezwangeren, dat is geen officieel woord maar het is een prachtige bewoording voor Advent. We mogen ons klaarmaken om het feest te gaan vieren van Gods Zoon die als Mens naar de aarde is gekomen om de mensen te redden. Dan mag je de komende tijd steeds weer God zoeken in de stilte, met Hem spreken en naar Hem luisteren. Hij wil je hart laten verlangen naar het feest en steeds meer naar Hem! Je mag ook je muziekkeuze erop aanpassen, kerst-cd’s met prachtige liederen over de geboorte van Christus, ze zetten je steeds weer stil bij het wonder. Want dat is wat we vieren: het wonder van genade!

Toch mogen we ook advent vieren dat over het kerstfeest heenkijkt. We mogen vol verlangen uitzien naar de dag dat Christus terugkomt op de wolken. Hij komt dan in Zijn volle glorie en majesteit, dat is de dag dat het eeuwige feest begint. Voor altijd bij God, het begon bij het kerstfeest ongeveer 2000 jaar geleden, maar het gaat dan voor eeuwig door! Wat een feest zal dat zijn, ik zie ernaar uit.

Advent 2014, hoe beleef jij advent? Kijk je uit naar het feest en de komst van Christus? Dan heb je een rijk verlangen en mag je jezelf gelukkig prijzen. Geniet van deze tijd en richt je vizier op Hem!

Oh come, oh come, Immanuel! Hij komt, Hij komt! Maranatha!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten