zondag 14 december 2014

Leven uit de liefde


1 Korinthe 13:4 De liefde is geduldig, zij is vriendelijk, de liefde is niet jaloers, de liefde pronkt niet, zij doet niet gewichtig,

De liefde, er wordt veel over geschreven en een van de meest aangehaalde hoofdstukken binnen de kerk is: 1 Korinthe 13. Hoe vaak wordt er niet door mensen over gesproken en hoe vaak wordt het niet genoemd. Alles staat of valt met liefde en we moeten elkaar liefhebben. Tja, wat is dan liefhebben, wat is dan die liefde? We kunnen soms zo makkelijk praten over liefde, maar het is niet oppervlakkig, het is diep. Het zit diep in jezelf en als we dan de tekst van vandaag lezen, dan zien we ook wat de liefde niet is. En dat is nogal wat.

Allereerst is de liefde geduldig. Inderdaad, geduld is een schone zaak. Maar ben ik, ben jij ook zo geduldig? Als je kind voor de zoveelste keer niet luistert, kook je dan niet vanbinnen en moet je dan niet oppassen dat je uit de slof schiet? Als iemand voor de zoveelste keer een verhaal vertelt, luister je dan weer met dezelfde aandacht? We kunnen heel veel situaties opnoemen, maar geduld is een moeilijke zaak. Toch staat er dat de liefde geduldig is, laten we dan bidden om veel geduld, zodat we anderen lief kunnen hebben. God heeft veel geduld met ons, laten wij dat dan ook maar hebben.

De liefde is vriendelijk, maar ’s morgens vroeg niet. Als je net je bed uitstapt dan kan het zijn dat je chagrijnig bent of als iemand geen voorrang geeft. Vriendelijk, ja als het in ons straatje past, maar zo niet? Toch worden we opgeroepen om vriendelijk te zijn. We zijn immers van God, gered door Zijn Zoon. Dan mogen we best wat vriendelijker zijn en dat uitstralen naar onze medemens.

De liefde is niet jaloers, maar ik snap niet hoe ze het allemaal doen. Ik lig krom voor het eten op tafel en hij rijdt een dure auto. De buurman heeft toch wel een prachtige tuin, zou ik ook wel willen. Niet jaloers zijn betekent een ander iets gunnen. Gunnen wij elkaar mooi dingen, zonder zelf dat ook maar weer te willen hebben? Gun je elkaar bovenal het geloof in Christus? Vertel je je buurman daarover in plaats van naar zijn tuin te staren?

De liefde pronkt niet, want het is allemaal gekregen van God. Je mag best een mooie auto rijden, maar steek je er niemand de ogen mee uit? Wat voor beeld geef je naar de andere mensen wanneer je je mooiste kleren even wilt laten zien? Of je gouden sieraden terwijl je weet dat iemand anders ze niet kan betalen? Niet pronken, maar juist met elkaar meeleven. Vanuit de liefde zorgen we voor elkaar en helpen we elkaar.

De liefde doet niet gewichtig, maar heeft interesse in anderen. Vind jij jezelf zo belangrijk, of jouw mening? Voor God zijn alle mensen gelijk en ieder die gelooft in Zijn Zoon is Zijn kind. Het maakt niet uit welke positie je in de kerk hebt of in de maatschappij. Je bent geen haar beter dan de ander en hebt niet meer betekenis. Dat maakt ons klein voor God en laat ons leven tot Zijn eer.


De liefde wil leven tot Zijn eer. We mogen laten zien hoe groot God is en we mogen laten zien dat Christus van iedereen houdt. Leven uit liefde voor God en onze naaste, het is niet makkelijk, maar het is een opdracht van God. Het is tevens ook een zegen, want wat is er mooier dan de liefde van Christus uit te dragen in de wereld! Leef uit liefde!

(vul een je eigen naam eens in op de plek van de liefde)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten