woensdag 10 december 2014

Betrouwbaar

Betrouwbaar

1 Korinthe 4:2 En verder wordt er van de beheerders verlangd dat zij betrouwbaar blijken te zijn.

Als ik terugdenk aan vroeger, in de wintertijd, dan denk ik aan dat het net begint te vriezen. Er komt een laag ijs op het water, maar na 1 nacht is dat ijs nog niet zo dik dat je erop kunt lopen. Als kind ging je elke ochtend kijken of het ijs al dik genoeg was, of het al betrouwbaar was. Betrouwbaar betekent dat dat je er overheen kunt lopen. Na een paar nachten had je van die waaghalzen die het probeerden en de eersten gingen er vaak doorheen. Zo ben ik zelf ook wel een paar keer door het ijs gezakt. Het ijs was nog niet betrouwbaar. Maar een paar dagen later was het dik genoeg. Het was betrouwbaar. Hoe gek je ook deed, je zakte niet door het ijs. Er was geen twijfel mogelijk.

Dat is ook wat er van dienaren van Christus wordt gevraagd: betrouwbaar zijn. Paulus spreekt in dit gedeelte nadrukkelijk de dienaren van Christus aan. Het is dus niet een stuk Evangelie verkondigen, maar een stuk ter opbouw van de gemeente van Christus. Het gaat over de beheerders van de geheimenissen van God, mensen die Christus kennen als hun Borg en Zaligmaker en weten dat ze geroepen zijn door Hem. Beheerders zijn de kinderen van God.

Je kunt zeggen dat wij mensen zijn en zondig zijn en dus ook verkeerde dingen doen. We liegen soms of verdraaien de waarheid, maar er wordt ons nu iets anders geleerd. Zo kunnen en mogen we niet denken. Bij alles wat we zeggen of doen, wordt er van ons verlangd dat we betrouwbaar zijn. Voor ons medemens moeten we net zo betrouwbaar zijn als dik ijs. Al gaan mensen springen op het ijs, al gaan er tien mensen tegelijk springen, het ijs breekt niet. Het zit dus zo: als mensen on gaan checken of gaan doorvragen, dan moet er niet uitkomen dat we gelogen hebben. We dienen altijd de waarheid te spreken, en niet alleen voor onszelf want we mogen niet liegen, maar ook voor de gemeente van Christus. Als wij leugens verkondigen maken we de gemeente te schande en bovenal maken we Christus te schande.

Het gaat dus eigenlijk helemaal niet om onszelf, maar om Christus. Dat komt steeds weer terug in de Bijbel. Alles draait om Christus en als christen is dat ook waar ons leven om draait. Het moet niet meer om jezelf draaien, maar om Hem. Dat Hij centraal staat in je leven. Als je dan je leven tegen Zijn spiegel houdt, dan leer je hoe Hij wil dat wij zijn. Je leven in teken stellen van de dienst van Christus en dat te allen tijde. Waar je ook bent, of het nu je werk is of op school of thuis, alles staat in teken van Hem.

Dat betekent ook dat je daden betrouwbaar zijn. Het gaat niet alleen om je woorden, maar ook om je daden. Mensen moeten op je aan kunnen, ze moeten weten wat ze aan je hebben. Klaar staan voor de mensen om je heen, voor je vrouw en kinderen, maar ook voor je collega’s. Een stapje harder zetten als dat nodig is omdat een collega het niet trekt. Thuis je handen uit de mouwen steken om je vrouw of man te helpen. Klaar staan voor je kinderen als ze je nodig hebben. Je leeft immers niet voor jezelf? Je leeft vanuit de liefde van Christus!


Betrouwbaar zijn zoals God het bedoeld. Dan leid je een leven waar mensen jaloers op worden en dat kan mensen tot God brengen. Dat is het hoogste doel in ons leven: Christus dienen en door onze levensstijl anderen jaloers maken. Daar mag je van genieten, want leven in Zijn dienst is heerlijk. Er is altijd wat bij te schaven en er is altijd werk aan de winkel, maar dat neemt niet weg dat je mag genieten van het leven in Christus. Wees betrouwbaar en geniet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten