woensdag 17 december 2014

Stil worden voor God

Stilte a.u.b.

Habakuk 2:20  Maar de HEERE is in Zijn heilige tempel. Wees stil voor Zijn aangezicht, heel de aarde!

Sommige plaatsen en gelegenheden vragen om stilte. Zo liep ik eens met mijn gezin op een begraafplaats van Amerikaanse en Canadese soldaten. Daar zie je al die witte kruisjes en op elk kruisje staat een naam. Elk kruisje staat voor een omgekomen soldaat. Maar als je verder kijkt dan zie je ook de leeftijden van overlijden erbij staan. En toen werd ik pas echt stil, ik zie daar leeftijden als 18 en 23 staan, jonge vaders en pasgetrouwde mannen. Toen ik besefte wat die mensen voor ons hebben gedaan, toen werd ik stil en liet ik het op me inwerken. Door de stilte kun je het beter overdenken en besef hoe groot het offer van deze mensen is.

Stil worden, daar roept Habakuk ons ook toe op. Niet zomaar even stil, zoals bijvoorbeeld voor een voetbalwedstrijd een minuut stilte wordt gehouden en daarna weer lekker verder gaan, maar echt stil. Stil worden om dichter bij God te komen, stil worden en contact met Hem maken, stil worden en overdenken wat Christus heeft gedaan. Stil worden is de manier om Hem ten diepste te aanbidden.

Als je stil wordt dan kun je je beter concentreren. Je kunt andere gedachten uit je hoofd wegdoen en je geest richt zich op God. Je gaat nadenken over Hem en je kunt contact zoeken met Hem. Zo kun je Hem beter leren kennen en heeft Hij de mogelijkheid om jou te leren wie Hij is. Want als je stil bent dan wordt je niet afgeleid. In onze maatschappij is er niet veel stilte. Alles gebeurt met geluid. Veel mensen zie je over straat fietsen met oordopjes in en die zijn niet om stilte te creëren, maar om muziek te luisteren. Veel mensen vinden stilte zelfs eng, want dan moeten ze gaan nadenken. Als er stilte is kom je tot rust en gaat je geest denken.

Zoek jij die stilte ook wel eens? Doe die muziek maar eens uit en zoek een rustig plekje op om stil te worden. Misschien is het begin van de dag daar een mooi moment voor, maar het kan ook zijn dat je het liever midden op de dag doet of aan het eind. Maar als je die stilte zoekt en probeert contact met God te maken, dan zul je Hem ervaren en merken dat Hij contact terug gaat maken.

Stil ben je meestal ook uit eerbied en respect. Op zo’n oorlogsbegraafplaats is het meestal heel stil. Iedereen die daar loopt is stil uit respect en eerbied wat die mensen voor ons hebben gedaan. Zo is het ook bij God. Je mag bij Hem komen in stilte en in die stilte aanbid je Hem. Je toont Hem je onderdanigheid, je toont Hem eerbied. Hij is immers die God die de aarde heeft geschapen en die de dood heeft overwonnen. Hij is die God die ons liefheeft terwijl wij ten diepste niets met Hem te maken willen hebben? Wees stil voor Hem!

Dit geldt niet voor maar een selecte groep mensen, maar voor heel de aarde. Iedereen wordt opgeroepen stil te worden voor de grote Koning. Iedereen wordt opgeroepen eerbied voor Hem te tonen en te laten zien hoe groot God is. Het kan dus niet zo zijn dat jij niet stil hoeft te worden voor God! Er is geen excuus geldig om niet stil te worden voor Hem. Hij verlangt het van ons en dan wil je dat toch doen? Je doet toch niet je eigen wil?

In de stilte wordt je vervuld door Hem. Als Hij eist, geeft Hij ook. Die stilte geeft je rust en kracht om door te gaan. Ook als het moeilijk is of druk of wat er ook in je leven speelt. Als je stil wordt voor Hem, geeft Hij je wat je nodig hebt!


4 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind het ook zo mooi dat er staat: Maar de HEERE ... Al die houten en stenen beelden waar het over gaat in dit hoofdstuk ... en daar tegenover deze tekst. (Bij mij staat er een link naar Zefanja 1:7) Oorspronkelijk staat er eigenlijk toch: Zwijg voor Hem?

    Ik vind jouw uitleg heel mooi en waardevol voor mezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze teksten kun je natuurlijk in verschillende perspectieven lezen. Wat ik altijd probeer is de tekst op mezelf toe te passen en zo dichter tot God te komen. Zwijgen voor Hem geeft Hem de ruimte om te spreken in ons. Zegen!

      Verwijderen
  3. Erg mooi stukje! Dat stil worden voor Hem is iets bijzonders en geeft je idd meer dan je in eerste instantie zou verwachten van 'slechts' stilte...

    BeantwoordenVerwijderen