woensdag 3 december 2014

Ik ben gekomen om mensen te behouden

Ik ben gekomen om mensen te behouden!
Lukas 9:54 Toen de discipelen Jakobus en Johannes dat zagen, zeiden zij: Heere, wilt U dat wij zeggen dat er vuur uit de hemel moet neerdalen en hen verteren, zoals ook Elia gedaan heeft?
Soms kunnen wij zo kijken naar andere mensen en we hebben dan gelijk een mening over diegene klaar. Ook over mede broeder en zuster, maar ook over mensen die het ons moeilijk maken. Als ik denk aan politieke partijen die al het christelijke de samenleving uit willen bannen, mensen binnen de kerk die anderen soms verfoeien omdat ze anders denken en doen. Soms gunnen we elkaar het licht in de ogen niet en alleen omdat we anders in het geloof staan of anders in het leven.
Jezus reisde naar Jeruzalem en wilde daarvoor door een Samaritaans dorpje. Hij stuurde een paar discipelen op pad om te zorgen voor een plaats om te slapen. Ze wilden in dat dorp overnachten en vervolgens weer verder trekken. Maar de mensen van het dorp wilden Hem niet ontvangen omdat Hij op reis was naar Jeruzalem. Zo diep zat de haat tussen de Samaritanen en de Joden. Jezus mocht niet komen slapen, ze wilden Hem niet in hun dorp hebben.
Jakobus en Johannes waren woest! Ze hadden van Jezus kracht gekregen om wonderen te doen en nu ze dit hoorden vroegen ze: zullen wij vragen of er vuur uit de hemel komt om de stad te verteren. Ze wilden de mensen gelijk uitroeien, ze waren ongastvrij en wilden Jezus niet ontvangen, dan maar gelijk met vuur bestoken. Aan de ene kant kun je hier nog een beetje begrip voor opbrengen, als iemand zo tegen Jezus doet, dan verdient diegene het niet meer om te leven. Maar Jezus reageert anders!
Jezus waarschuwt de discipelen en zegt: u beseft niet wat voor geest u hebt. Het is niet de Geest van God die dit in je legt, maar een andere geest, een boze geest. Dit is een idee dat niet vanuit de liefde van God komt, maar uit een geest van mensen. Dit is niet de reden waarom ik naar de aarde ben gekomen, Ik ben gekomen om mensen te redden. Hier kunnen wij gelijk een les uit trekken: we hebben niet te oordelen over anderen, dat doet God! Kijk allereerst naar je zelf, dan heb je je handen vol. We kunnen zo goed oordelen over mensen die anders denken, maar niet doen dus!
Want Jezus zegt nog meer: ik ben gekomen om zalig te maken. Dat is de reden van Jezus komst! Hij wil iedereen zalig maken en dat is de insteek van Zijn komst naar de aarde. Zo mogen wij ook in het leven staan. We hoeven het niet met iedereen eens te zijn, maar de zaligheid van Christus moet boven alles staan. Als wij iemand terecht wijzen dan mag het alleen vanuit de liefde van Christus! Wij mogen laten zien dat Zijn liefde voor zondaren zo groot is, want wij zijn zelf immers ook gered! Christus is gekomen om jou en mij te redden, maar ook je buurman of die rare collega of die felle, atheïstische politicus. Wat doe je daarmee? Leg je deze mensen voor God neer en vraag je om bekering? Wijs je die mensen de weg tot behoud?
Jezus is de Weg naar het Leven! Wij mogen wegwijzers zijn en mogen zijn liefde uitdragen. Wij mogen laten zien dat Hij is gekomen om mensen zalig te maken. Hoe help jij daar in mee?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten