zaterdag 6 december 2014

Zoek naar de dingen die boven zijn

Zoek naar de dingen die boven zijn

Colossenzen 3:1 Als u nu met Christus opgewekt bent, zoek dan de dingen die boven zijn, waar Christus is, Die aan de rechterhand van God zit.

Als ik naar de markt ga en ik heb de bedoeling om fruit te kopen en daarnaast wil ik ook nog een wat kleren, naar welke kramen ga ik dan? Je zult nu zeggen: naar de groenteboer en de kledingkraam natuurlijk. Dat is een goed antwoord, want wat heb ik te zoeken bij andere kramen? Dat is gelijk de kern van onze tekst.

Paulus schrijft aan de Colossenzen: zoek de dingen die boven zijn. Dat is niet zomaar een opdracht, nee dat geldt voor de mensen die met Christus zijn opgewekt. Dat zijn de mensen die bij het kruis hun zonden hebben beleden en geloven dat Christus de Zoon van God is en dat Hij is gestorven voor hun zonden. Maar Christus is immers ook weer opgewekt uit de dood? Zo zijn wij, die in Hem opnieuw geboren zijn, ook met Hem opgewekt uit de dood. Je mag dan ook geloven dat je niet meer in de dood ligt, maar nieuw leven hebt ontvangen.

Als Paulus spreekt over de dingen die boven zijn, moeten we ook even teruglezen in hoofdstuk 2. Daar gaat het om de kern, het gaat om Christus. Het draait niet om wat je eet of drinkt of hoe je eruit ziet, nee het draait alleen om Christus. Veel mensen zijn bezig met uiterlijkheden en hechten daar veel waarde aan. Soms kunnen ze zelfs andere mensen veroordelen omdat ze anders denken en doen dan hen. Dan zegt Paulus in hoofdstuk 2 dat je je daar niets van aan hoeft te trekken, want het draait om Christus. Het gaat niet om menselijke regels en instellingen, het gaat om de Zoon van God!

De dingen die boven zijn, zijn dus dingen die je dichter bij Christus brengen. Die je relatie met Hem versterken en je meer en meer Zijn heerlijkheid laten zien. Je ziet dan wie jezelf bent in jezelf, maar je mag ook gaan zien wie je bent in Christus, want je bent immers met Hem opgestaan? Je zoekt dan naar Hem, want daar heb je honger en dorst naar. Mensen die veel met de buitenkant bezig zijn hebben minder tijd om met de binnenkant bezig te zijn. Het geloof wordt door alle mensen verschillend ervaren, maar Christus staat centraal.

Toch moeten mensen ook aan je kunnen zien dat je een kind van God bent. Dat zit dan niet in kleren of wel of niet varkensvlees eten, nee hoe ga jij om met anderen? Wat doe je voor de medemens en wat doe je voor Christus? Ben je thuis iemand waar anderen van zeggen: ik kan zien dat hij of zij Christus kent. Of kunnen ze dat op je werk zien of in je omgeving? Misschien zit je in de kerkenraad of doe je veel werk voor de gemeente, straal je daarbij uit dat je het doet om de dingen van boven te zoeken en te leven tot Zijn eer? Wat staat bij jou centraal als je met anderen spreekt? Is het of iemand een broek aan heeft of dat iemand niet gaat staan tijdens het zingen? Of staat de liefde van Christus centraal en probeer je dat op te zuigen?


We mogen zoeken, dat is een gave van God. Je mag zoeken naar de dingen die boven zijn en je zult daarin gezegend worden. Lees het Woord en vraag daarbij om de leiding van de Heilige Geest. Als de Geest je ogen opent voor wat Christus doet, maar dus ook voor de dingen die boven zijn, dan verandert je leven. Je gaat verlangen naar die liefde, steeds meer en je mag ervan genieten. Zijn liefde voor zondaren als wij is ongelofelijk maar waar. Hij houdt van je en zal dat altijd blijven doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten