maandag 15 december 2014

Christus als spiegelbeeld

Christus als spiegelbeeld
2 Korinthe 3:18 Wij allen nu, die met onbedekt gezicht de heerlijkheid van de Heere als in een spiegel aanschouwen, worden van gedaante veranderd naar hetzelfde beeld, van heerlijkheid tot heerlijkheid, zoals dit door de Geest van de Heere bewerkt wordt.
De tekst van vandaag gaat terug tot in het Oude Testament waar Mozes God heeft gezien. Hij mocht niet Gods aangezicht zien, maar heeft wel God gezien. Toen Mozes God had gezien, straalde zijn gezicht, zelfs zo stralend dat hij doeken nodig had om de mensen niet de verblinden. Mozes mocht Gods aangezicht niet zien, maar in de tekst van vandaag lezen we dat wij met onbedekt gezicht de heerlijkheid van de Heere als in een spiegel mogen zien.
Wat is de heerlijkheid van de Heere? Dat is Zijn goedheid en liefde, Zijn genade voor ons als mensen. Dat is de pure liefde van God, door Zijn Zoon Jezus Christus, aan ons bewezen als Verlosser en Zaligmaker. Gods heerlijkheid is niet te omschrijven en gaat ons verstand ver te boven, maar in Zijn Zoon heeft Hij het ons getoond. Hij heeft het laten zien in het verzoenende bloed en het gebroken vlees. Omzien naar de mens die tegen Hem heeft gekozen, de breuk weer repareren die ontstaan is, als Almachtige afdalen naar de aarde om zondaren te redden. Dat is de heerlijkheid van de Heere, maar het is nog groter. Dat kunnen wij niet bevatten, maar zullen we straks zien als Christus terugkomt!
Die heerlijkheid mogen wij aanschouwen als in een spiegel. We hebben als het ware een spiegel voor onze neus en waar we met een spiegel normaal gesproken onszelf zien, zien we nu Christus. Als wij onszelf zien dan zien we niets van de heerlijkheid van God, maar alleen verderf. Maar als wij Christus zien in die spiegel, dan zien wij God in Zijn heerlijkheid. Christus toont ons Zichzelf en zo ziet God ons ook. Hij ziet ons aan in Christus, wij staan niet meer voor eigen rekening wanneer Christus onze Zaligmaker is geworden, nee Hij heeft de rekening betaald. Wat een machtig Evangelie en wat is God toch een grote en goede God. Het is heerlijk om bij Hem te horen en elke dag mag je weer in de spiegel kijken en Hem zien!
We worden van gedaante veranderd, dan zien we dus Christus. Maar dat verandert ons persoonlijk ook. Wij gaan lijken op Hem, heel ons leven verandert want het wordt op Hem gericht. Wij staan zelf niet centraal, maar Christus staat centraal. Hij is het die we zien in de spiegel en Hij wordt steeds groter in ons leven. Wij worden steeds kleiner, Hij neemt onze plaats in. Dat is ook het mooiste wat een mens kan meemaken, gaan lijken op Christus. Wij zullen altijd ons gebroken vlees houden, maar toch mag het groeien, groeien in heiligheid.
De Geest werkt het allemaal in ons, dat hoeven we niet zelf te doen. Door het gebed worden we gesterkt en door het gebed groeien we. Misschien lees je dit en durf je niet of zie je het niet zitten. De Geest wil je hierbij helpen. Stel je daarvoor open en laat je hart vervullen door de Geest van God. Hij is ervoor naar de aarde gezonden door Christus en Hij wil ons daarin leiden. We hoeven het niet alleen te doen, de Geest is bij ons.
Christus, dank U dat als ik in de spiegel kijk, dat ik U mag zien. Dat ik mezelf niet zie, maar Uw liefde en Uw trouw. Dat ik zo Uw heerlijkheid mag aanschouwen. Wat een wonder, wat een genade en wat een liefde van U! Niets is met U te vergelijken en U gaat alles te boven. Straks zien we U in Uw volle glorie, Maranatha! Dank U dat U onze God wilt zijn, Halleluja!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten