woensdag 24 december 2014

Licht in de duisternis

Het Licht in de duisternis
Lukas 1:47 en mijn geest verheugt zich in God, mijn Zaligmaker
Kerst, de tijd van vrolijkheid en licht en een tijd van feest. Een periode van gezelligheid, van samenzijn en lekker eten en drinken. Een heerlijke tijd, om blij van te worden. Inderdaad, bij de meeste mensen is het een tijd zoals hier beschreven, maar ook zijn er veel mensen waarbij dit niet zo is. Deze tijd is getekend door gemis en droefheid. Voor de buitenwereld wordt een vrolijk gezicht opgezet, maar vanbinnen wordt diegene gemist waar men zo van houdt. Kerst, een tijd van vreugde?
Maria is in de aanloop naar kerst, naar de geboorte van de Heere Jezus, ook verheugd. Ze verblijdt zich in God en zingt daarover een lied. Een prachtig lied, beschreven in de lofzang van Maria. Het is een periode waarin ze in verwachting is, zoals we dat zo mooi zeggen. Maria viert advent en kijkt uit naar de komst van Jezus. Dat maakt haar blij, ze ontvangt een kind.
Maar dat is niet waar Maria over zingt, ze zingt niet over het feit dat ze een kind krijgt. Ze zingt over het Kind dat zal komen en dat de aarde zal verlosser. De Zaligmaker zal geboren worden en daar zingt Maria over, haar Zaligmaker zal geboren worden en wel uit haar. Zij is de trotse moeder van het Kind, maar dat is niet het belangrijkste, Jezus komt om de mensen te redden.
Christus is het Licht in de duisternis. In deze donkere periode, waarin we het feest van het Licht vieren, kunnen er veel emoties opkomen. Je geliefde man of vrouw, vader of moeder, vriend of vriendin, je had zo graag nog met diegene aan tafel gezeten en gezellig samen wat gedronken. Maar het mag niet zo zijn, het is donker om je heen. Iedereen viert feest, de wereld strooit met cadeaus en met de kerstman, maar jij bent alleen. Er is iets dat je mist en diegene mis je zo erg dat je geen feest kunt vieren. Het is een triest feest, helemaal niets om blij om te zijn.
Gelukkig is kerstfeest niet allereerst een feest van gezelligheid en plezier, nee het is allereerst het feest van de Zaligmaker. We hoeven niet gezellig mee te doen met alles om ons heen, we hoeven niet vooraan te staan bij partijen en feestjes en borrels. Nee, want dat is niet het belangrijkste. Jezus Christus, de Zaligmaker is gekomen en als dat je kerstfeest is, dan mag je met Maria zingen: mijn geest verheugt zich in God! Daar draait het allemaal om, daarom kunnen we en mogen we blij zijn! Blij in ons hart omdat de verlossing is gekomen! Is dat ook jouw kerst?
Hoe ziet jouw kerst eruit? Wat staat bij jouw centraal? Misschien wel de leuke films op tv of de gezellige avonden, weet je dan dat deze dingen geen echte vreugde geven? Het enige waar je vreugde in kunt vinden is Jezus Christus, dat maakt je kerst compleet. Hij wil dat je Hem eert met Kerst en dat Hij centraal staat. Dan is er niets op tegen natuurlijk om gezellig samen te zijn en een verantwoord filmpje te kijken, maar Christus moet niet ondersneeuwen. Hij heeft het kerstfeest gebracht en zonder Hem zou er nooit kerstfeest zijn.
Laten we deze Kerstdagen gebruiken om God te loven, te eren en te prijzen. Laten we Christus aanbidden en alles voor Hem neerleggen. Dan schijnt er Licht in onze duisternis, dan krijgen we vreugde van God en dat is genoeg om ons helemaal te vervullen. Dan hebben we een zalig Kerstfeest.

1 opmerking:

  1. Jij ook een zalig Christus-feest. We hebben het allebei over het Licht op onze blog.

    BeantwoordenVerwijderen