maandag 22 december 2014

Discipel = discipline

Discipel = discipline

Lukas 14:33 Zo kan dan ieder van u die niet alles wat hij heeft, achterlaat, geen discipel van Mij zijn.

Je kent ze wel, die topsporters die overal bekend zijn. Je kent ze van televisie of internet of uit de krant. Die topsporters wil ik vandaag als voorbeeld nemen. Ze zijn nu topsporter, maar dat zijn ze niet altijd al geweest. Toen ze jong waren moesten ze heel hard trainen en vele uren spenderen aan hun sport. Ze hebben meestal weinig vrije tijd, want naast school moeten ze trainen. Nu zijn ze uiteindelijk topsporter, maar nog steeds moeten ze heel veel trainen om allereerst op het niveau te blijven, maar ook om nog beter te worden. Het kost deze mensen veel discipline, want ze moeten er veel voor laten. Vaak eten ze bepaalde soorten voedsel niet, ook kunnen ze in hun jeugd weinig met andere kinderen spelen, op tijd naar bed gaan en op de juiste tijd rust nemen is ook belangrijk. Hun hele leven draait het de sport en alles moet wijken voor dat ene doel: de beste worden.

Nu is bij een topsporter hun sport nummer 1 en bij een christen is Christus nummer 1, maar we kunnen wel een vergelijking maken. De Heere Jezus preekte tegen de menigte die bij Hem was en Hij vertelde over het volgen van Hem. Dan heeft Christus het over het kruisdragen en om je voor te bereiden als je iets gaat bouwen, dan moet je ervoor zorgen dat alles wel aanwezig is. Ook noemt Jezus alles achterlaten! Wij hebben heel veel waarin we ons kunnen vermaken en voordat we het doorhebben zitten we er helemaal in. Als een jongere een game speelt, dan zit hij of zij er ook helemaal in, zo hebben wij dat allemaal met onze zaken in het leven.

Veel van deze dingen moeten we laten als we bij Christus gaan horen, als we Zijn liefde aanvaarden en discipelen van Hem worden. Je zegt: het is niet makkelijk en je moet erop voorbereid zijn, want het volgen van Mij kost je veel. Hoeveel heeft het jou al gekost?

Natuurlijk zijn er dingen die je moet leren loslaten, maar het kost discipline. Net zoals de topsporter die veel moet laten voor zijn sport en daar dus discipline voor moet opbrengen, zo is het ook met een christen die Christus wil volgen. Je met doorzetten, want het is niet altijd makkelijk. Je kunt niet alles blijven doen als je bij Hem hoort. Dat kost soms heel veel, ja zoals Jezus het zelf verwoordde; wie zijn vader en moeder niet haat, die kan niet bij mij horen. Alles wat je boven Christus stelt, maakt dat je zijn discipel niet kunt zijn.
Kun jij die discipline opbrengen? Kun jij verschillende dingen in je leven schrappen? Hoe je weet wat je moet schrappen? Allereerst kun je het naast de bijbel leggen en kijken wat die erover zegt. Maar het kan ook iets zijn wat op zich niet verkeerd is, maar als je het boven Christus stelt, dan moet je het laten! Je mag er dan niet mee doorgaan, want Christus is niet nummer 1. Houd jezelf een die spiegel voor, wat moet jij schrappen? En wees daar heel eerlijk in, want je kunt God niet voor de gek houden. Hij kent je en doorziet alles wat je doet en denkt.

Het is niet makkelijk, maar Christus wil je helpen. Allereerst door je Zijn liefde te laten zien en uit liefde voor Hem mag je tot Zijn eer leven. Zijn liefde geeft je de kracht om die liefde terug te geven en te stoppen met die verkeerde dingen. Heb jij zoveel liefde voor Hem dat je Hem wilt volgen en alles voor Hem op wilt geven?


Discipline, het volgen van Christus vraagt discipline. Wees niet die topsporter, maar wees die topvolger. Lees elke dag je Bijbel en praat met God steeds weer. Wees liefdevol naar de mensen om je heen en laat Hem schitteren in je leven. Ga door en sta sterk, Hij staat naast je!

1 opmerking: