donderdag 11 december 2014

Een krachtige Sara

Een krachtige Sara

Hebreeën 11:11 Door het geloof heeft ook Sara zelf kracht ontvangen om zwanger te worden en een kind te baren, ondanks haar hoge ouderdom, omdat zij Hem getrouw heeft geacht Die het beloofd had.

Soms zijn er dingen in je leven waar je heel erg tegenop ziet, of waar je van denkt dat je ze niet kunt. Iedereen mens heeft wel zulke dingen, al is de een wat sneller van aanpakken en proberen dan de ander. Je kunt denken aan opdrachten op je werk of tijdens een ziekte, maar ook heel gewoon thuis bij verschillende dingen. Misschien heb je wel dingen die je heel graag wil en dat maar niet lukt, dan lezen we vandaag in de bijbel een tekst die ons daarbij wil helpen.

Het is de brief aan de Hebreeën en we zitten midden in het gedeelte van geloofsgetuigen. Er staat een hele lijst met mensen die door het geloof dingen hebben gedaan dat ze uit zichzelf eigenlijk niet konden doen. Mozes staat ertussen, maar ook Henoch die wandelde met God. Abraham staat erbij en Jakob, Jozef en nog meer. Het is heel leerzaam en ontdekkend om dit gedeelte, Hebreeën 11 een rustig door te lezen. Je zult merken dat je niet alleen bent in afhankelijkheid van God, maar dat ook alle mensen die belangrijke functies hebben gehad in de bijbel ook Hem nodig hadden. Zonder zijn hulp zou het ze niet lukken, maar door hun geloof konden ze doen wat ze moesten doen.

Maar er staat ook een hele bijzondere naam tussen, Sara. Als ik aan Sara denk, dan is dat het geschiedenis dat ze begint te lachen als ze hoort dat ze nog een kind krijgt. Ze gelooft er eigenlijk niets van, tenminste zo lijkt het op het eerst gezicht. Ze is al een oude vrouw en hoe kan ze nu nog zwanger worden en daarna ook nog het kind dragen, dat is toch niet mogelijk. Al is het zwanger worden niet het probleem, dan is het nog de fysieke belasting op haar lichaam.

Maar Sara heeft het kind kunnen dragen! In onze tekst staat: door het geloof heeft ze kracht ontvangen om zwanger te worden en een kind te baren, ondanks haar zwangerschap. Het was voor mensen onmogelijk, maar bij God werd het mogelijk. Hij opende de baarmoeder van Sara en liet daar een kindje ontstaan. Maar ook het kind baren is haar gelukt. Een kind baren is voor een vrouw een hele zware opgave, wij mannen begrijpen dat niet helemaal. De pijn is onvoorstelbaar en de kracht die nodig om het kind op de wereld te zetten is door ons niet voor te stellen. Dat gaat ons denken en weten te boven. Toch is het Sara gelukt op oudere leeftijd. Knap hè?

Maar ze kon het niet vanuit zichzelf, nee ze heeft daarvoor de kracht van God gekregen. God heeft haar de kracht gegeven om het kind te dragen en te baren. God heeft dat gedaan voor Sara omdat ze Hem getrouw acht en Hij het beloofd had. Dat is de kern van de zwangerschap van Sara en de geboorte van Izak. God had het beloofd en heeft het gedaan. Hij heeft het niet af laten weten of maar gedeeltelijk Sara geholpen, nee God heeft de baarmoeder geopend, maar ook kracht gegeven. Hij heeft ervoor gezorgd dat alles is goed gegaan. Sara zal er misschien ook wel tegenop hebben gezien en haar twijfels gehad. Maar ze vertrouwde op God, die doet wat Hij belooft.


God belooft ons ook dat Hij ons zal helpen. Wat er ook op je weg staat en welke berg je over moet, God wil je helpen. Als je je afhankelijk opstelt tegenover Hem en God voorop laat gaan, dan zul je zien dat Hij je de weg wijst en je helpt. Dat houdt wel in dat je ook echt moet geloven dat Hij dat doet voor jou, want anders is het ijdele praat. Je mag God zelfs erop aanspreken als je Hem iets vraagt, want Hij doet toch wat Hij belooft? Je mag uren met Hem spreken over deze dingen en alles aan Hem voorleggen. Hij heeft Sara geholpen en zal dat doen bij elke bidder die tot Hem komt, Hij laat niemand staan.

2 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven en goed om over te mediteren!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg mooi geschreven, en een bemoediging, dank u wel.
    Groetjes
    Wil

    BeantwoordenVerwijderen