dinsdag 23 december 2014

Een waardevol geschenk

Een waardevol geschenk

Genesis 1:22 En de Heere God bouwde de rib die Hij uit Adam genomen had, tot een vrouw en Hij bracht haar bij Adam.

God had alles geschapen wat Hij nodig vond op aarde. Van de zon en de maan tot aan de dieren en de bloemen en planten. Alles was zeer goed! Als kroonstuk op Zijn schepping heeft God ook de mens gemaakt, Adam, en Adam was een man. Maar Adam was alleen, er staat; maar voor de mens vond hij geen hulp als iemand tegenover hem. Adam miste een vrouw, hij miste gezelschap. Hij zag dat de dieren allemaal mannetjes en vrouwtjes waren die elkaar gezelschap hielden en voor elkaar zorgen. Adam had dat niet en merkte dat ook, ondanks dat hij niet beter wist.

God zag wat Adam miste en Hij bracht Adam in een diepe slaap. Hij nam een rib van Adam en bouwde vanuit die rib Eva. Dat is al bijzonder, dat Eva uit de rib van Adam is gemaakt. God had toch ook opnieuw een mens uit het stof kunnen maken? Dat deed Hij niet, want de mens was goed en volmaakt en door ze uit één vlees te maken hoorden ze bij elkaar. God had daar een bedoeling mee, de mens is niet apart, nee ieder mens is gelijk! We zijn allemaal voortgekomen uit Adam, de eerste mens en we hebben allemaal in Adam gezondigd. Zelfs Eva komt voort uit Adam, dan kan niemand zeggen: ik heb het bloed van Eva, want dan kom je alsnog uit Adam.

Waarom gaf God de vrouw aan Adam? Er staat: hij vond geen hulp als iemand tegenover hem. Niet naast hem of achter hem, nee tegenover hem. Ze is volledig aan hem gelijk en kan met Adam spreken. Ze kunnen zich aan elkaar optrekken en elkaar op hun fouten wijzen. Ze mogen een relatie met elkaar hebben, zonder dat een van beide belangrijker is. Soms zijn er mensen die zeggen dat de Bijbel tegen emancipatie is, nou hier staat het antwoord. Man en vrouw zijn elkaar gelijke, al hebben ze andere eigenschappen en kwaliteiten. Daarom staan ze ook tegenover elkaar en niet naast elkaar, want dan waren ze hetzelfde. God denkt aan de mens en weet hoe wij het beste functioneren.

Wat een zegen voor mannen dat er vrouwen zijn en andersom. Als je getrouwd bent sta je daar niet altijd bij stil, maar kijk een goed. Kijk eens naar je vrouw of man en hoeveel waarde je voor elkaar kunt hebben. Je kunt met elkaar praten, elkaar steunen in moeilijke tijden, met elkaar overleggen en met elkaar de liefde bedrijven. God heeft overal aan gedacht! Alles is gemaakt om samen door het leven te gaan en van elkaar te houden.

Toch is er door de zondeval een kink in de kabel gekomen. Mannen kwamen lijnrecht tegenover vrouwen te staan en daardoor gebeurden er veel verkeerde dingen. Mannen misbruiken vrouwen en behandelen ze verkeerd. Vrouwen verachten hun mannen. Mannen gaan er met andere mannen vandoor en vrouw idem dito. Na de zondeval is de natuurlijke omgang van het paradijs verdwenen en is er veel scheef gegroeid. Maar dan mogen we toch weer uit deze tekst leren dat het anders hoort! Wij mogen onze man of vrouw liefhebben en samen door het leven gaan. We mogen elkaar steunpilaar zijn en zo elkaar bemoedigen en spreken over moeilijke zaken. Het is een geschenk van God! Zo moeten we ook omgaan met elkaar! Veracht je man of vrouw niet, maar heb elkaar lief. Cijfer jezelf weg en geef alles voor de ander.

Christus heeft als Bruidegom alles gegeven voor Zijn bruid. Hij heeft Zichzelf weggecijferd en is gestorven voor de zonden. Als bruid van Hem mogen wij door Hem leven en Zijn liefde doorgeven! Hij heeft voorgedaan hoe we van elkaar mogen houden, tot in de dood! Heb elkaar lief en de ander meer dan jezelf! Dan zul je gelukkig zijn en in Christus mag je het grote geluk vinden.


Ik ben zo dankbaar Heere voor de vrouw die U mij hebt gegeven. Leer mij van haar te houden zoals U van mij houdt. Geef ieder mens het geluk van een man of vrouw en mocht het niet zo zijn, geef ze dan meer van Uw liefde! Dank voor het grote geschenk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten