dinsdag 20 januari 2015

De vurige oven

Daniel 3:26 Toen kwam Nebukadnezar in de nabijheid van de deur van de brandende vuuroven. Hij nam het woord en zei: Sadrach, Mesach en Abed-Nego, dienaren van de allerhoogste God, ga naar buiten en kom hier! Daarop gingen Sadrach, Mesach en Abed-Nego uit het midden van het vuur.

In de zomer heerlijk een kampvuur. Het kan niet hoog genoeg! Je blijft er maar hout opgooien en het wordt heter en heter. Als je te dichtbij komt voel je de hitte. Je voelt je haren weg schroeien en je krijgt prikogen. Je kunt niet nog dichterbij. Stel je voor dat je je hand erin moet steken, dat is niet te doen. Dat is veel te heet! Geen mens is tegen die hitte bestand, niemand! Of toch wel..

Sadrach, Mesach en Abed-Nego, de drie vrienden van Daniel, hadden een hoge plaats in het rijk van koning Nebukadnesar. Dat was een grote en belangrijke vorst uit het Babylonische Rijk. De koning had iets bedacht ter ere van zichzelf. Hij had een groot beeld laten maken van zichzelf en alle hooggeplaatste dienaren moesten komen om voor het beeld te knielen. De koning wilde zijn macht tonen aan zijn onderdanen. Hebben wij in onze tijd ook niet veel dingen om ons heen die zichzelf zo belangrijk vinden, maar wat nog belangrijker is, die zich boven God stellen? Stellen wij dat ook boven God?

De drie vrienden moesten ook buigen voor het beeld van de koning. Ze waren opgeroepen om te komen en hadden tot dan toe niet tegengewerkt. Als ze niet zouden buigen dan zouden ze in de brandende over worden gegooid. Levendig verbrand! Maar ze konden niet knielen voor het beeld. God is hun Koning en dan kun je niet voor andere goden knielen. Dat was een moedige beslissing om niet te knielen, want waarom zou dat niet even kunnen? Waarom kun je niet even meedoen met de massa en je dan later weer tot God keren? Dat is toch de makkelijkste oplossing en God neemt mij toch wel weer aan als ik bij Hem aanklop? Nee, de vrienden buigen niet voor de wereld, maar ze blijven apart staan. Iedereen knielt behalve zij. Sta jij ook zo in deze wereld? Of kniel je voor alles wat er op je pad komt? Wat moet jij doen om niet overal voor te knielen?

God beloont de vrienden voor hun standvastigheid. Hij is bij hen als ze in de oven worden gegooid. De koning is razend als ze niet willen knielen en de oven wordt extra heet gestookt. De vrienden worden erin gegooid, maar vervolgens staan er niet 3 maar 4 mensen in de oven. Er is een engel bij de vrienden. Ze worden beschermt door God! God zorgt voor Zijn kinderen. Hij laat ze wel in de oven gooien, maar Hij zorgt dat ze niets overkomt. Dat straalt wat uit naar de wereld! God laat zien dat Hij alleen de koning is!

De koning is helemaal onder de indruk. Hij rent naar de oven toe en roept de mannen eruit. Dan begint Hij de God van de vrienden te loven en te prijzen. Deze vrienden hebben uitgedragen dat God belangrijker is dan alles om hen heen. Ze willen niet meedoen met de wereld en ze willen niet doen wat iedereen doet. Als God iets verbiedt, dan willen ze zich daaraan houden. Je ziet in onze tijd veel mensen die alles goed vinden en (bijna) overal in meegaan. Kan dat? Hoe straal jij uit dat God het belangrijkst vindt? Wat moet je daar voor gaan laten? Vraag het Hem en laat Hem de leiding nemen in je leven.

Here God, laat ons U volgen en laat ons leven zoals U het verlangt. U bent het waard om gediend te worden en niet op de 2e of 3e plek te staan. Verlos ons van onze zondige bezigheden en laat ons leven zijn tot Uw eer.


Maak mij rein voor U! zing je dat wel eens? Leef er dan ook naar. Niet alleen woorden, maar ook daden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten