donderdag 15 januari 2015

Kostbaar in Gods ogen

Jesaja 43:4 Sinds u kostbaar bent in Mijn ogen, bent u verheerlijkt en heb Ik u liefgehad. Daarom heb ik mensen gegeven in uw plaats en volken in de plaats van uw ziel.
Israël is kostbaar in Gods ogen, dat zegt God tegen Zijn volk door de mond van Jesaja. Israël is niet zomaar een volk, ze staan apart. Het is een heilig volk dat door de Heere zelf is apart gezet. God ziet naar ze om sinds Hij een verbond met Abraham heeft gesloten. Ze zijn kostbaar! Wanneer ben je eigenlijk kostbaar? Dat is wanneer iemand iets zo van waarde vindt, dat je het eigenlijk niet in geld kunt uitdrukken. Als iets echt kostbaar is, dan wil je dat niet kwijt. Je wilt het dichtbij je houden en niemand kan het van je afnemen. Zo is het volk van Israël ook voor God: kostbaar.
Als God je kostbaar vindt dan ben je verheerlijkt. Er is geen mens verheerlijkt, alleen die mens die van God is. Want Als God over je waakt, als Hij bij je is, dan is dat heerlijk. Je bent als mens verheerlijkt omdat God zich over jou ontfermt. Je hebt een bijzondere plaats, kinderen van God staan boven de engelen en worden door God zelf verheerlijkt! Wat een machtig woord.
En dan zegt God: en heb Ik u liefgehad. Ja, zelfs toen wij nog niet van God hielden, toen we nog lekker ons eigen leventje leidden en alleen aan onszelf dachten, toen hield God al van ons. Hij heeft ons uitgekozen en Hij is het die weet hoe Hij moet liefhebben. Wij schieten zoveel tekort in lief te hebben, maar van God is de liefde zonder grenzen en Hij heeft alles over voor degenen die Hij liefheeft. Dat is onvoorwaardelijk, dat is zonder dat wij er iets voor hoeven te doen en die liefde is zo groot! Het eindigt ook nooit meer, het gaat maar door. Ja, zelfs tot in de eeuwigheid.
Dat geldt voor Israël, zo moeten wij ook naar Israël kijken. Het is niet zo dat God Zijn Woord verbreekt. Nee, God houdt Zijn Woord en Israël is nog steeds kostbaar in Zijn ogen. Dan is Israël toch ook kostbaar in onze ogen, dan hebben wij ook een houding nodig van respect naar Israël. Het uitverkoren volk van God, ook al leven ze er niet naar, God heeft hen lief en ze worden door Hem verheerlijkt. Zijn liefde houdt niet op, nooit!
Maar het geldt ook voor ons, wij zijn immers ingeënt aan de boom! Wij hebben niet de plek van Israël ingenomen, maar we mogen bij Gods volk horen. Doordat Jezus Christus Zijn bloed heeft laten vloeien en ons heeft aangenomen tot Zijn kinderen, mogen wij weten ook kostbaar te zijn in Gods ogen. Hij heeft ons lief en verheerlijkt ons. Niet uit onszelf, maar door de genade, door het verlossende werk van Christus! God houdt van je en wil je nooit meer loslaten. Beantwoord je Zijn liefde?
Hoe laat je iemand zien dat je Hem liefhebt? Je hebt alles voor diegene over. Zo mogen wij ook Gods liefde beantwoorden, wij mogen Hem laten zien dat we van Hem houden. We mogen Hem verheerlijken, omdat Hij ons verheerlijkt. Dan maken we ook keuzes in ons leven, we leven niet alleen maar door en gaan onze eigen gang. Nee, we gaan onze daden afwegen en naast Gods Woord leggen. We kunnen Hem prijzen met onze mond, maar nog meer met onze levenshouding en onze daden!
Je bent kostbaar in Gods ogen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten