vrijdag 2 januari 2015

Het onze Vader (1)

Mattheus 6: 9  Bidt u dan zo: Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd.

Vroeger op school heeft iedereen de tafels geleerd. De juf of meester begon bij de tafel van 1 vervolgens de tafel van 2 daarna 5 en 10 en daarna de moeilijkste tafels. Maar die tafels leerde je opdreunen terwijl je eigenlijk geen benul had waarom precies. Het was gewoon een uitdaging om ze te leren kennen, want je kreeg dan een tafeldiploma. Het maakte je dus ook helemaal niets uit wat je zei, als je maar de juiste nummers op de juiste plaats opzegde en het liefst zo snel mogelijk. Klaar is klaar en gedaan is gedaan.

Zo kan het met bidden ook gaan. De Here Jezus heeft ons het Onze Vader geleerd, ook wel genaamd het gebed des Heeren. Vaak wordt het opgezegd zonder dat men erbij nadenkt. Het wordt vroeg ingeprent en vervolgens we kunnen het gebed ons hele leven opzeggen. Het inprenten is goed, maar het opzeggen zonder dat je beseft waarom, dat is niet goed. Het Onze Vader is niet zoals de tafels op school, het gaat om wat je zegt. De Here Jezus heeft het ons geleerd om een handvat te geven voor als we niet goed weten wat we moeten bidden. Dan mogen we Zijn woorden nazeggen. Het neemt trouwens niet weg dat we ze uit het hoofd leren en het liefst zo jong mogelijk, want anders leren we ze natuurlijk ook niet kennen.

Onze Vader! De Here Jezus zet fors in. Hij begint niet met een hele riedel aan woorden om God te beschrijven, nee Hij begint met Vader. Een vader is iemand die voor Zijn kinderen zorgt, iemand die van zijn kinderen houd en het beste met ze voorheeft. Hij is bereikbaar voor zijn kind en wil alles van ze weten. Het maakt niet uit wat, hij is blij dat het hem wordt verteld. Zo is het bij God ook. Hij wil zo’n Vader voor ons zijn en wil ook op die manier naar ons luisteren. Het is niet alleen maar Vader, dat zou elke vader kunnen zijn,  ook niet Mijn vader, maar de Here Jezus zegt: Onze Vader. Wij mogen God ook Vader noemen. Hij leert het ons zelf op die manier. Dat betekent dus dat God ook zo met jou wil omgaan. Als een Vader, zo houdt hij ook van je!

Die Vader is in de hemelen. Dat betekent dat God in de hemel is waar Hij Zijn troon heeft. Hij zit daar met Zijn engelen om Hem heen. Maar dat betekent niet dat God niet bij ons is. Hij is overal. Hij is voor je en naast je en boven je en onder je. God is overal! Als je tot Hem roept dan staat Hij naast je en dan mag je Hem alles vertellen.

Die Naam wordt geheiligd. Gods Naam staat apart en is niet alledaags. Om je heen hoor je Zijn Naam heel vaak noemen en schreeuwen. Soms van vreugde en soms van verdriet. Maar die Naam wordt al te vaak gevloekt. Dan wordt die Naam misbruikt. Dat is wat Christus hier juist niet bedoelt. Hij wil dat we eerbied hebben voor de Naam van God. Hoe is dat bij jou? Heilig je Zijn Naam? Staat die naam voor jou apart? Of is het een stopwoord? Laat het een heilige Naam zijn, tot Zijn eer!

Wat heerlijk dat Here Jezus ons zoveel leert in 1 zin. Hij laat ons weten dat God bereikbaar is en dat Hij ons wil horen. Deze eerste zin van het Onze Vader is al zo vol van Zijn lof dat je je afvraagt hoe mooi de rest wel niet zal zijn. Daar willen we de komende dagen over nadenken. De Here Jezus zelf leert ons heerlijke, grote dingen over God, Hemzelf en de Heilige Geest.

Leer dit gebed en laat het je tot Christus brengen. Laat het zo zijn dat God niet ver weg is, maar dat Hij dichtbij je is. Hij wil je nabij zijn en Hij wil dat je dicht bij Hem bent.


Onze Vader, die in de hemelen zijt. Uw Naam word geheiligd. Here God, wat een heerlijke boodschap van U. U wilt onze Vader zijn en zo ook voor ons zorgen. Geef toch dat wij ons overgeven als kind van U. U Naam zij geprezen!

1 opmerking:

  1. Ik zie dat ik heleboel blogs nog niet gelezen heb van jou. Maar het komt wel, ik lees nog wel bij.

    Mooie eerste bede. Ik las op Bible.hub een linkje naar Romeinen 8:14.

    BeantwoordenVerwijderen