zaterdag 10 januari 2015

Noach vond genade, en jij?

Genesis 6: 8 Maar Noach vond genade in de ogen van de HEERE.

Als ik me de situatie van Noach voorstel, dan is dat als een auto die total loss is verklaard. Deze auto heeft een ongelofelijk ongeluk meegemaakt en er is niet veel meer van over. Het is een wrak en dus niet meer te repareren. Nadat de auto bij de garage heeft gestaan en men heeft besloten dat ze er helemaal niets meer mee kunnen, word er een sloopbedrijf gebeld en die komen de auto ophalen. Als ze de auto gaan strippen komen ze erachter dat er nog maar 1 ding bruikbaar is. Het enige onderdeel van deze auto is een zijspiegel. Is het nog waard om deze spiegel eraf te pakken? Ja, de sloper wil de spiegel eraf halen en vervolgens de rest van de auto helemaal te slopen en voor oud ijzer te gebruiken. De spiegel wordt opnieuw gebruikt!

Dat is eigenlijk wat er bij Noach gebeurt. De hele aarde is een groot drama. God heeft nog niet zo heel lang geleden de aarde geschapen, alles was mooi en geweldig. Maar sinds de mens tegen God heeft gekozen is er helemaal niets meer van over. Er is niemand die God dient, of ja toch Noach. Hij vindt genade in de ogen van God.

Wat zal God verdrietig zijn geweest. Hij heeft alles zo mooi gemaakt, maar er let niemand meer op Hem. Niemand zoekt contact met Hem en ieder doet alleen zijn eigen ding. De aarde is verdorven en de mens luistert alleen naar satan. God vindt dit verschrikkelijk, Hij kan het niet aanzien. Hij is hierover zo teleurgesteld en boos dat Hij besluit om de aarde te straffen. Hij gaat de aarde schoonvegen want die is klaar voor de sloop. Als je kijkt naar de wereld en het vergelijkt met hoe God het heeft geschapen, dan is de wereld total loss. Het is van God los. En God wil het naar de sloop brengen. Weg met dat stelletje verderf, weg met die ontrouwe mensen.

Maar dan staat er een tekst in de Bijbel die, God dank, redding zal brengen voor de mensen. Noach vindt genade in de ogen van God. Op de hele aarde is er toch nog een persoon die aan God denkt. Niet uit zichzelf, nee Hij vindt genade in de ogen van God. God ziet om naar Noach, God ziet om naar de mensen. Hij vindt de mens te veel waard om alles te vernietigen. God wil Zijn belofte houden en zorgen voor een Middelaar die de straf voor de wereld zal dragen. Daarom vindt Noach genade in Gods ogen. God heeft nog een plan met hem en met de wereld.

God ziet ook om naar ons. In deze zondige wereld, waarin iedereen maar zijn eigen wegen volgt en alleen maar doet wat hij of zij zelf wil. Deze wereld die niet acht geeft en rekening houdt met God., precies zoals in de dagen van Noach. Deze wereld daar ziet God naar om. Hij heeft Zijn eigen Zoon gestuurd om voor de straf te betalen. God had ook de wereld kunnen wegvagen, maar dat wil Hij niet. Hij heeft ons geschapen en houdt van ons. Maar daarvoor moet je wel naar Hem toegaan en je zonden aan de voeten van Christus leggen. Hij wil ze vergeven en je genade in Gods oog laten vinden. God geeft die genade door Zijn Zoon. Accepteer het!

Is het aan je te zien dat je genade hebt gevonden in Gods oog? Of leef je zoals die verdorven wereld en doe je God daarmee pijn? Leef dan uit genade, een leven tot eer van Hem, niet tot eer van de wereld.


Here God, dank U voor Uw genade. U ziet ons in genade aan terwijl we het niet waard zijn om te leven. Laat ons leven dan zijn tot Uw eer en glorie. Dat we niet ons eigen leven gaan goedpraten, maar dat we er alles aan doen om naar Uw wil te leven, uit dankbaarheid.

2 opmerkingen:

  1. Amen. Hoe zou je nou het beste kunnen laten zien dat je genade gevonden heb?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door te leven in afhankelijkheid van God. Dat God mensen aan je zien en moet je soms moeilijke keuzes maken. God zal het zegenen!

    BeantwoordenVerwijderen