zondag 4 januari 2015

Uw wil geschiede

Mijn wil of Zijn wil?

Mattheus 6:10b Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde.

In een ander land gelden andere regels. Zo mag je in Duitsland op sommige stukken heel hard rijden. In andere landen moet je in de winter winterbanden hebben. In sommige landen geven ze elkaar geen hand, maar groeten ze elkaar met een buiging. Zo heeft elk land zijn eigen gewoontes, maar ook zijn eigen regels. Wat doe je als je in zo’n land komt? Dan pas je je natuurlijk zoveel mogelijk aan. Je houdt je aan de wetten die gelden in dat land, want je weet dat dat hoort.

Zo is het eigenlijk ook hier op aarde. Als je bij het volk van God hoort dan gelden er andere wetten en regels. God heeft een wil en aan die wil hebben we ons te houden. Van nature willen we dat helemaal niet, maar toch eist God dit van ons. Dat is ook het beste voor ons. Dat betekent de bede: Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook hier op aarde.

God is de Schepper van alles. Hij is de Maker, dus Hij is de baas. Hij heeft het voor het zeggen. Als wij altijd naar God hadden geluisterd dan was het nog steeds zo geweest, maar wij wilden en willen onze eigen gang gaan. We willen eigenlijk niet naar God luisteren. Of jij wel? God bepaalt dus alles wat er op aarde gebeurd, maar Hij laat ook veel toe. God laat dingen gebeuren die wij helemaal niet begrijpen. Ons verstand is daartoe niet toereikend. We kunnen er soms boos over worden of misschien worden mensen wel teleurgesteld of moedeloos. Maar God heeft de regie en Hij geeft die niet uit handen.

Als je bidt dat Uw wil geschiede, in de hemel als ook op de aarde dan zeg je dus tegen God, Here doet U alstublieft wat U denkt dat het beste is voor ons als mensen maar ook voor mij. Je geeft je over aan God. Je wilt niet alles zelf bepalen en ook niet meer overal een mening over hebben. Nee, als God het zo bedoelt dan is het goed. Dat gaat natuurlijk niet gemakkelijk. Maar weet je het al? God bestuurt de dingen en als je dit gebed hebt gebeden, dan heb je Hem dat ook gevraagd. Laat Hem de wereld leiden, want als Hij dat niet doet dan lijdt de wereld.

Maar dit geeft je ook een opdracht. Dit mag en moet een levend gebed zijn. Als je bidt Uw wil geschiede in mijn leven, dan moet je je daar aan over geven. Het kan zijn dat dit moeite of verdriet kost. Maar het kost je sowieso bepaalde dingen in je leven. Wat wil God dat je doet? Dat is het gebed dat hierop eigenlijk volgt: Here, wat wilt U dat ik doen zal? Dan maak je de wil van de Here persoonlijk. Maar als je dat bidt, dan vraagt de Here ook dat je Zijn wil doet. Je mag Hem dan volgen en geloof mij maar, dat is het mooiste leven dat er bestaat ook al gaat het met vallen en opstaan. Maar er is altijd vergeving mogelijk bij Hem die ons liefheeft.

Vind je het moeilijk om Hem te volgen? Vraag Hem dan om hulp. Hij laat namelijk geen bidder staan. Hij wil je helpen, je leiden, je steunen. Hij wil en zal er voor je zijn. Vraag het Hem!

Uw wil geschiede is dus een bede met vele kanten. Geloven dat God alles leidt in de wereld, maar ook in je leven. Vertrouw op Hem en Hij zal je leiden aan Zijn hand. Hij weet wat het beste voor je is en je zult ervaren dat je aan Zijn hand een wandeling maakt, die je nog nooit hebt gemaakt. Je wordt gedragen op de moeilijke momenten en getrokken als je het even niet meer weet. Verhard je niet, maar laat je leiden.


Here God, ik vind het moeilijk om te bidden dat Uw wil moet geschieden. Ik weet namelijk dat ik de dingen anders zie en dat het me mijn eigen leven gaat kosten. Maar ik weet dat de opbrengst vele malen mooier zal zijn, als we voor eeuwig bij U in Uw hemel mogen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten