dinsdag 6 januari 2015

Geef ons heden ons dagelijks brood

Mattheus 6:11 Geef ons heden ons dagelijks brood.

Jan is 12 jaar. Al jaren maakt hij voor zijn verjaardag een verlanglijstje. Hij schrijft hierop de zaken die hij graag wil hebben. Dit lijstje verspreidt hij onder zijn ooms en tantes en verdere familie. Maar er is iets geks aan de hand bij Jan. Het zit namelijk zo: Elk jaar gaat Jan een paar dagen voor zijn verjaardag op pad. Hij heeft als zijn spaargeld bij zich en gaat naar alle speelgoedzaken. Hij heeft zijn verlanglijstje in zijn zak en als hij in de winkel komt dan haalt hij het eruit en alles wat op het lijstje staat koopt hij. Hij neemt de spullen met en thuis aangekomen speelt hij er ook nog mee.

Wat een gek voorbeeld, of niet? Wie deelt er nu eerst verlanglijstjes uit om vervolgens zelf naar de winkel te gaan en de cadeaus zelf te kopen. Wel als je onze tekst leest, dan denk ik dat jij en ik dit maar al te vaak doen. We dienen bij God een verlanglijstje in, terwijl we zelf daarna aan de slag gaan om te zorgen dat we het krijgen, zonder nog aan God te denken.

Van wie verwacht jij alle dingen? De Here Jezus leert ons in dit gedeelte van het gebed dat we afhankelijk zijn van God in onze dagelijkse behoeften. Alles wat je ontvangt, dat ontvang je van Hem. Natuurlijk komt er geen brood op tafel als je op je kont blijft zitten en niet aan het werk gaat. Maar wie geeft dat je kunt werken? Wie geeft dat er geld binnenkomt? Het is God die alles geeft. Sta je daar wel eens bij stil?

Als je dit zo leest en je denkt na over de manier waarop je dit gebed altijd voor God opzegt, welke conclusie moet je dan trekken? Als ik eerlijk ben bid ik dit maar al te vaak, maar vervolgens ga ik heel hard aan het werk zonder aan God te denken. Ik zorg dat er brood op de plank komt! Toch is dit een gevaarlijke instelling. Want je wilt dan eigenlijk niet afhankelijk van God zijn. Dat willen wij allemaal niet, afhankelijk zijn. Goede vrienden van me gaan naar Tanzania, dan ben je afhankelijk van giften en gaven van mensen, maar pas dan ervaar je dat je afhankelijk bent van God. Je moet op Hem vertrouwen dat Hij zorgt dat alles er komt.

Even een kleine zijweg. Als je weet dat je alles van God krijgt, hoe zit dit met onze uitgaven? Hoe ga je om met zwart werken en uitbuiten? Hoe sta je op de werkvloer bekend? Hoe ga je om met bedrijven waar je zaken mee doet? Dat zijn vragen die in dit gebed ook naar ons toekomen. We kunnen hier allemaal wat mee voor onszelf.

Toch blijft de belangrijkste boodschap: vertrouw op God. Laat in alles je vertrouwen in Hem zijn. Bid dit gebed oprecht en laat je vervolgens door God leiden. Hij weet ook in dit geval wat het beste voor je is. Je hebt het Brood nodig. Het Brood dat ervoor zorgt dat je voor eeuwig leeft. Als Hij in je gaat werken, dan zul je ervaren hoe Hij je kan vervullen. Je gaat dan rekening houden met je uitgaven en je wilt dat ook andere mensen ervan profiteren. Hij wil jou gebruiken om dit gebed van mensen in de hele wereld te vervullen. Ga je daarin mee? Of blijf je in je zelfvoorziening steken?


Here God, U bent het Die ons alles geeft wat we nodig hebben en meestal zelfs veel meer. Wij willen U daarvoor danken en U vragen om zo in ons te werken dat we het niet alleen voor onszelf houden maar ook voor anderen overhebben. Geef dat wij afhankelijk van U morgen worden, want we weten het zelf te goed. Leid U ons!

2 opmerkingen: