zaterdag 24 januari 2015

En er was Licht

Genesis 1:3 En God zei: Laat er licht zijn. En er was licht.

Joh. 8:12  Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.

Licht, het lijkt zo normaal. Als je ’s morgens niet te vroeg de deur uit stapt, dan is het al licht. Je hoeft er niets voor te doen. Het is gewoon licht. Als je ’s avonds thuis komt en het is al donker, dan is het eerste dat je doet.. het licht aan doen. En met een druk op de knop is er licht. Zo gewoon, zo simpel.

Maar in het begin was er geen licht. Het was donker op de aarde. De aarde was woest en leeg en donker. Wij kunnen ons dat niet voorstellen, want als we ons dat proberen voor te stellen, dan is er toch nog iets. Maar er was niets. En toen zei God; Laat er licht zijn. En er was licht. Er was licht op aarde. Ineens. Wat een machtige en grote God is dat ook hè. Die dat kan. Dat was geen proces van honderd miljoen jaar, zoals wetenschappers wel zeggen. Ook christelijke mensen zijn die mening bedeeld. Grote onzin natuurlijk. In de Bijbel staat dat God het zei en dat het er op dat moment was. Geloof je dat niet? Dan kun je de hele Bijbel aan de kant leggen. Dan is er niets wat je kunt geloven.

Vervolgens kon alles geschapen worden. Alles dat werd geschapen kon nu worden gezien. Het kon groeien, het kon gaan leven. Zonder licht lukt dat allemaal niet. In het donker kun je niets. Je loopt overal tegenaan, er kan niets groeien en er kan bijna niets leven. Licht is dus van groot belang in ons dagelijks leven. Het is eigenlijk de bron van het leven, daarom heeft God ook als eerste het licht geschapen en is daarna verder gegaan.

Nu wil ik de slag maken naar de tweede tekst. Jezus onderwijst de mensen en zegt: Ik ben het Licht der Wereld. Voordat Jezus naar de aarde kwam, was deze donker. Als Jezus niet was gekomen, dan was het nog donker geweest en voor ons niet mogelijk om gered te worden. Want als Christus het Licht is, dan betekent dat dus dat er buiten Hem geen licht is. Daar is niets. Daar kun je niet leven, daar kun je niet groeien, maar daar sterf je af.

Het Licht wijst je de weg. Hij wil je leiden in je leven. Het Licht op je pad zijn. Heeft niet iedereen dat nodig? Een licht op je pad? Misschien zit je op dit moment wel op een verschrikkelijk donker plekje en leef je niet in het Licht. Dan zie je niets, je leeft zomaar, want je weet niet waar je naartoe gaat. Maar als je Christus vraagt om jou Licht te zijn, dan wil Hij gaan schijnen. En dat is eerst misschien een zwak licht, maar dat licht wordt een gigantisch Licht. Een schijnwerper die je Zijn liefde laat zien en de toekomst die bij Hem hoort. Jouw zonden wil Hij wassen. De donkere plekken wil Hij je uittrekken en je laten leven met Hem, om straks voor eeuwig bij Hem te zijn.

Heb je dit licht al gezien? Zo ja, straal je dan nu ook dit Licht uit? Of heb je een pot over de kaars gezet. Als je dat doet, dan kan je kaars in eerste instantie niet meer schijnen, maar op den duur krijgt het geen zuurstof meer en gaat de kaars uit. Zo kun je ook verwijderd raken van het licht. Kan men aan je zien dat je van Hem bent? Of doe je maar met alles en iedereen mee? Leef daarom dicht bij Hem en schijn je licht in de wereld. Schijn het Licht in de wereld.


Here, laat mij een licht zijn, hier op de donkere aarde. Laat mij schijnen zoals U. U schijnt in ons hart en wij mogen door U ook schijnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten