zondag 25 januari 2015

Mijn oog is op u

Psalm 32:8 Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; Ik geef raad, Mijn oog is op u.
We zeggen het wel eens als we verliefd op iemand zijn, ik heb een oogje op diegene. Elke keer als je diegene ziet gaat je hart sneller kloppen en je houdt diegene het liefst de hele dag in het oog. Als er iets mis dreigt te gaan dan ben je er voor die ander. Of een ander voorbeeld: een vader die met zijn kind op pad is in een drukke straat. Hij houdt zijn kind steeds in de gaten en kijkt of er niets gebeurt. Ook zegt die vader wat het kind wel en niet moet doen. Waarom doet die vader dit? Uit liefde!
God spreekt tot ons door koning David. Hij heeft een boodschap voor ons! Hij wil dat we weten dat hij ons onderwijst. Hij leert ons Hem kennen en onderwijst ons door Zijn Woord wat wel en wat niet goed is. God kent ons door en door en weet wat wij nodig hebben. Als wij ons niet laten onderwijzen krijgen we niet het onderwijs van God en gaan we dus onze eigen weg.
Door Zijn onderwijzing leert God ons de weg die we moeten gaan. Dat is allereerst de weg naar Christus. Wij hebben Hem allemaal nodig en God wijst ons die weg. Het gebeurt in landen waar de Bijbel niet wordt gelezen dat Jezus in een soort visioen verschijnt, maar in onze landen komt Hij vooral tot ons door de Bijbel. Daarom is het belangrijk om de Bijbel te lezen en te luisteren naar God.
Als we die weg volgen, lopen we op de smalle weg. Het is de enige weg die naar het eeuwige leven leidt. Het is de weg waarbij je door de nauwe poort moet. Je moet jezelf vernederen en overgeven aan Christus om op die weg te kunnen wandelen. Maar als we eenmaal op die weg wandelen, dan is het niet altijd makkelijk. Daarom wil God ons raad geven. Hij voorziet niet alleen in onderwijs tot zaligheid. Nee, Hij geeft ons ook raad op de weg die we gaan. De smalle weg is lastig in dit leven hier op aarde. Er ligt zoveel verleiding op de loer, maar daar mogen tegen vechten. Daar wil God raad in geven, in wat wel en niet goed voor ons is en waar we ons bij vandaan moeten houden. Hij geeft ook raad in dagelijkse zaken. Hoe kunnen we zo goed mogelijk met elkaar omgaan, hoe mogen we onze kinderen opvoeden, hoe kunnen we dienstbaar zijn aan anderen. Dat zijn zo een paar vragen waar God ons raad in wil geven.
Zijn oog is op ons. God heeft ons lief! Hij kan Zijn ogen niet van Zijn kinderen afhouden. Zijn liefde is niet een oppervlakkige verliefdheid, maar een diepe, grenzeloze liefde. Een liefde vanuit Zijn vaderhart. Als wij als vader naar onze kinderen kijken kunnen we zelfs nog wel eens teleurgesteld worden, doen ze weer niet wat ik zeg. Maar God kijkt naar ons door het bloed van Christus. Natuurlijk doen we Hem pijn met onze zonden, maar Hij vergeet ze ook weer als we erom vragen. Hij bewaakt ons, Hij leert ons Zijn wil. Hij wil ons leven hier op aarde inhoud geven en ons voorbereiden op de eeuwigheid bij Hem!
Zijn oog is op ons! God is bij ons en waakt over ons, Dat is een rijke zegen van een rijke God. Zo mogen we in het leven staan, want wat er ook gebeurt en wat ons ook overkomt en waar we ook tegenaan lopen: Zijn is oog is op ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten