maandag 26 januari 2015

Een blokkade

Jesaja 59:1 Zie, de hand van de HEERE is niet te kort dat ze niet zou kunnen verlossen,
en Zijn oor is niet toegestopt dat het niet zou kunnen horen.

Stel je voor dat er maar één weg is die naar huis loopt en daar hebben ze de weg opgebroken. Je kunt dus niet naar huis, want die blokkade staat er. Je kunt pas verder als die blokkade is opgeheven, als de straat weer dicht is.

Jesaja spreekt in een ongelovige tijd, een tijd dat het volk van God zich van Hem afkeert. We lezen in hoofdstuk 59 allereerst dat Jesaja vertelt dat God nog altijd dezelfde is. Hij is niet veranderd, maar het volk is veranderd. De hand van de Heere is niet te kort en Zijn oor is niet toegestopt zodat Hij niet kan horen. Nee, Zijn hand is nog even lang en Zijn oren nog steeds open. God is en blijft altijd dezelfde, Hij verandert nooit!

Maar het volk heeft zich tegen God gekeerd, het heeft een blokkade opgeworpen. Dat lezen we in de volgende verzen. Daar staat dat ze door hun zonden scheiding maken tussen God en zichzelf. Ze liegen en bedriegen, ze moorden, niemand leeft meer volgens de wet die God heeft gegeven. Ze vertrouwen ook op holle woorden, zoals van waarzeggers en tovenaars. In vers 5 staat zelf: ze broeden eieren van een gifslang uit, wat gebeurt daar allemaal zeg? Wel er is niets nieuws onder de zon. Lees het allemaal maar eens na en leg de huidige tijd eens naast die verzen.

God zal die overtredingen ook straffen! Hij is niet zoetsappig zodat Hij alles maar toestaat en aan het eind van de rit alles door de vingers ziet, nee! De mens wordt naar zijn daden geoordeeld. En maak dan je borst maar nat, want dat zal niet prettig zijn.

MAAR! Zoals Jesaja begint over God en Zijn hand en Zijn oren, zo eindigt Jesaja ook dit hoofdstuk. Er is namelijk redding van onze zonden en er is Iemand die de scheiding tussen God en de mensen wegneemt: Jezus Christus! Jesaja schreef het nog voor de toekomst, maar voor ons is het al werkelijkheid. Jezus is gekomen naar de aarde, niet om te oordelen, maar om de mens te redden. Die blokkade die tussen God en de mens was gekomen, die heeft Hij afgebroken en het is mogelijk om weer thuis te komen. Christus wil ook jouw blokkade wegnemen als die er nog is. Vraag Hem ernaar en Hij zal het je geven.


In donkere tijden schrijft Jesaja een machtig Evangelie. Ook wij leven in donkere tijden, in geestelijke zin. Als we om ons heen kijken en misschien ook wel bij onszelf, dan zien we zoveel terug uit de aanklacht van Jesaja, wie luistert er nog naar God? Maar als we door Christus zijn gered en uit die zaligheid mogen leven, dan mag je van volkomen blijdschap genieten. Want de straf is niet meer op ons, maar de overwinning! Wij mogen tot in alle eeuwigheid delen in de overwinning. Dat geeft reden tot dankbaarheid en een leven tot Zijn eer. We willen immers niet leven zoals de aanklacht, maar leven in Zijn heerlijkheid. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten