donderdag 29 januari 2015

In de storm

Jona 1:4 Maar de HEERE wierp een hevige wind op de zee; er ontstond een zware storm op de zee, zodat het schip dreigde te breken.

Marcus 4:39 En Hij, wakker geworden, bestrafte de wind en zei tegen de zee: Zwijg, wees stil! En de wind ging liggen en er kwam een grote stilte.

Op dit moment waait het flink buiten. Het is nog lang geen storm, maar als je ertegenin moet fietsen dan merk je dat het hard waait. In het journaal zien we veel vaker een storm. Een hele harde wind die alles meeneemt dat op zijn pad ligt. Grote golven op het water die naar de kust razen. Je ziet het al voor je. En als de storm is overgetrokken, dan zie je alleen maar een grote ravage. Alles is vernield, er staat maar weinig nog overeind. Verschrikkelijke beelden die op je netvlies blijven staan.

Jona belandde ook in een storm. Hij was weggevlucht van God en wilde niet naar Nineve. Hij ging op de vlucht, bij God vandaan. Maar toen stuurde God een storm en dat was niet zomaar een storm. De zeelieden raakten zelfs in paniek. Ze hadden al heel wat stormen doorstaan, maar bij deze wisten ze niet wat ze moesten doen. Totdat Jona besefte nadat het lot hem als schuldige aanwees, dat hij de schuldige was van de storm. Door hem is de storm gestuurd en hij laat zich overboord gooien en de storm stilt. Het is voorbij. Jona wordt gered door God, door de vis die hem opslokt en Jona bekeert zich en gaat naar Nineve.

God geeft in ons leven ook wel eens een storm. Dit kan op allerlei gebieden op ons afkomen. Het kan zijn dat onze gezondheid wordt aangetast of dat je financieel een opdoffer krijgt. Het kan op veel manieren tot ons komen. God gebruikt de storm om je tot Hem te keren. God gebruikte deze storm om Jona tot Hem terug te laten keren. Hij wil je je naar Hem kijkt en naar Hem luistert.

De discipelen waren met Jezus in een bood op het Meer van Galilea. Ook zij waren wel wat gewend, maar toen de storm wat heftiger werd, maakten ze Jezus wakker. Heer wordt wakker want wij vergaan! Jezus werd wakker en kwam naar het dek. Wat Hij toen deed, daar krijg ik steeds weer kippenvel van. Hij bestrafte de wind en zei: Zwijg, wees stil. En toen ging de wind liggen. De wind luisterde naar Hem. Natuurlijk, Hij is Gods Zoon, maar het is toch een verbazingwekkend verhaal. Dat vonden de discipelen ook wat zij vroegen elkaar: Wie is deze, dat zelfs de wind naar Hem luistert?

Wat geeft dit laatste stuk ons ook een troost. Als je in een storm zit in je leven, dan is Christus bij je. Hij heeft de touwtjes in handen en laat ze niet los. De storm is ondergeschikt aan Hem. Hij heeft de macht om de storm te stoppen, maar Hij weet ook het juiste moment om de storm te stoppen. Wij snappen meestal niet waar die storm in ons leven voor dient en dat is maar goed ook, want God heeft er altijd een plan mee. 

Wat we wel weten is dat we altijd naar Christus kunnen en mogen gaan. Hij staat voor ons klaar op de moeilijke momenten. Hij zorgt voor je ook al zie je dat niet altijd. Hij heeft je lief. Hij is zelfs voor jou aan het kruis gegaan, zou Hij je dan niet bijstaan in de storm? Vertrouw op Hem en leef dicht bij Hem, want bij Hem is het goed. Dan is er na de storm geen grote ravage, maar een leven met Hem!


Here God, als het soms stormt in mijn leven, wilt U mijn dan op U laten zien? Wilt U mij dan geven dat ik bij Uw Zoon mag schuilen, omdat Hij de zonde en daarmee ook alle stormen heeft overwonnen. Soms snap ik het allemaal niet Here, maar laat mij vertrouwen op U! 

1 opmerking:

  1. Altijd goed om over dit soort dingen te lezen. Op Hem vertrouwen als het stormt ....

    BeantwoordenVerwijderen