woensdag 28 januari 2015

God strekt Zijn hand uit

Exodus 3:20 Daarom zal Ik Mijn hand uitstrekken en Egypte treffen met al Mijn wonderen die Ik te midden daarvan doen zal. Daarna zal hij u laten gaan.

Sommige boksers hebben een goede rechtse, dat betekent dat je maar goed moet oppassen voor hun rechterhand. Als ze je daarmee slaan en je bent niet goed afgeschermd, dan ga je neer. Een ongetraind iemand zal gelijk knock-out gaan en voor eerst niet meer opstaan. Het kan ook zijn dat die bokser aan jou kant is en dan zorg je dat die rechtse juist altijd open ligt, zodat hij die kan gebruiken. Het is een goed gevoel om in een moeilijke situatie iemand met zo’n rechtse naast je te hebben staan.

God strekt Zijn hand uit naar de Egyptenaren. Het volk Israël heeft jaren in gevangenschap geleefd en in slavernij. Ze worden onderdrukt en mishandeld en er is niemand die naar ze omziet. Of toch wel? God roept Mozes om Zijn volk te leiden uit de slavernij. Mozes moet naar de Farao gaan en zeggen dat hij het volk van God meeneemt. Maar Mozes weet hoe de farao is en durft dat eigenlijk niet, hij vindt zichzelf niet goed genoeg. Maar God geeft Hem een belofte mee: Ik zal Mijn hand uitstrekken en de Egyptenaren treffen met wonderen. Daarna zal de farao jullie laten gaan.

God belooft aan Mozes dat Hij Egypte een rechtse zal geven. Hij zal een figuurlijke stoot uitdelen die zijn weerga niet kent. En er is inderdaad van alles gebeurd. Water werd in bloed veranderd, er kwamen allerlei plagen en zelfs alle oudste jongens werden gedood. Ten einde raad stuurt de farao het volk weg. Maar later komt hij daarop terug en gaat achter het volk aan, hij wil ze terughalen. Die farao heeft een bord voor zijn hoofd, na alles wat er is gebeurd. En dan doet God nog een laatste wonder tegenover de Egyptenaren. Hij opent de zee als ze in het nauw zijn gekomen en het volk kan erdoor. Maar de farao en zijn leger verdrinken in de zee. De laatste klap is uitgedeeld.

Met God valt niet te spotten! Dat heeft de farao gezien, maar ook de duivel. Toen Christus naar de aarde kwam heeft hij alles geprobeerd om het werk van Christus tegen te houden. Maar het is niet gelukt, Christus is gestorven en opgestaan. Hij heeft de straf van God betaald en de satan overwonnen. De duivel heeft geen weerwoord op de rechterhand van God, hij is knock-out gegaan. Die hand van God is zo sterk, daar kan de duivel niet tegenop. Wat hij ook in het werk stelt, het is gebeurd met hem en de zijnen. Christus heeft overwonnen en zal die overwinning niet uit handen geven.

Toch probeert satan op allerlei manieren nog mensen bij God weg te kapen. Hij vervolgt sommige christen, anderen geeft hij rijkdom en weer anderen macht. Maar het zijn stuiptrekkingen en hij zal niet meer kunnen overwinnen. Uiteindelijk zal hij net als de farao ondergaan. Hij weet het, maar wil er niets van weten.
Die God met die rechterhand, die staat aan onze kant. Hij wil juist zoveel mogelijk mensen voor Hem winnen. Hij heeft Zijn Zoon gegeven en wil ons elke dag bijstaan. God zorgt voor Zijn kinderen en staat voor ons klaar, elke dag staat Hij naast ons om de strijd aan te gaan. En elke keer als wij op onze knieën liggen en praten met Hem, dan geeft Hij de satan weer een rechtse.

Die God mogen wij elke dag zoeken en elke dag prijzen. Hij wil in en door ons werken zodat iedereen van Hem mag horen. Die God wil dat wij Hem dienen en niet van Hem afdwalen. Daarom is contact met Hem zo belangrijk, maar ook Zijn Woord bestuderen. Hij die machtige Koning van alles op deze aarde en daarbuiten wil onze Koning zijn. Het is een voorrecht om Hem te dienen en Zijn onderdaan te zijn. Die heerlijke God met Zijn geweldige Zoon, dien jij Hem? Zoek je Hem elke dag? Ken je Hem niet? Het is nog niet te laat! Hij geeft satan steeds een rechtse, maar ons steeds genade. Diezelfde hand is voor ons al zalving en zo wil Hij met ons omgaan. Leg je leven in Zijn hand!


Heere God, wat ben ik blij dat U aan mijn kant staat en dat U de strijd hebt gestreden en steeds voor mij wilt strijden. Geef toch dat ik zelf ook mag strijden tegen het kwaad en Uw Naam mag uitdragen. Vul Mij steeds meer met U Geest!

1 opmerking:

  1. Mooi dat je zegt dat het stuiptrekkingen zijn en dat hij niet kan overwinnen. Dat moet ik in gedachten houden.

    BeantwoordenVerwijderen